Att studera med en psykisk funktionsnedsättning innebär ofta att en mängd olika hinder behöver hanteras utöver redan utmanande studier. Enligt diskrimineringslagen är Göteborgs universitet skyldiga att främja tillgängliga studiemiljöer, men hur arbetet ser ut i praktiken varierar ofta. Monika Unander har, tillsammans med andra på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), arbetat med att främja tillgängliga studiemiljöer och säkerställa att studenter ges tillgång till utbildning utifrån likvärdiga förutsättningar.
— Jag är jätteglad över att tilldelats priset och det känns fint att det vi gör har betydelse, säger Monika Unander. Jag vill även passa på att tacka mina kollegor för kloka synpunkter och möjlighet att bolla idéer. Det är väldigt värdefullt.
Studiemiljöpriset delas ut till den eller de som har bidragit med att utveckla och främja pedagogiska, organisatoriska och/eller sociala insatser eller på annat sätt förbättrat studiemiljön.
I motiveringen till att ge Monika Unander priset sägs att hennes arbete för att främja tillgängliga studiemiljöer på ett viktigt sätt bidrar till att säkerställa att studenter ges tillgång till utbildning utifrån likvärdiga förutsättningar, liksom att arbetet med att skapa en trygg och inkluderande studiemiljö är berikande för våra utbildningar i stort och inte enbart för enskilda studenter. Ju fler studenter som känner sig trygga, bekräftade och motiverade i sin utbildning, desto fler studenter kan fokusera på sina studier och utvecklas i sin akademiska karriärer.
Om studiemiljöpriset
Sedan 2022 delar Samhällsvetenskapliga fakulteten årligen ut ett studiemiljöpris med syfte att uppmuntra till och belöna arbetet med att främja en god studiemiljö. Priset delas ut till enskilda personer, grupper eller utbildningar som har bidragit med att förbättra studenters och/eller doktoranders studiemiljö. Prissumman är på 50 000 kronor och tilldelas den institution där pristagaren verkar.
Läs mer om studiemiljöpriset här.