Bild
Personer uppe på scenen efter att de skrivit under samarbetsavtal
Handslaget för biologisk mångfald och ekosystemtjänster lanserades och signerades de 20 februari. De medverkande företagen är AstraZeneca, Skanska, Vectura fastigheter och Volvo Cars.
Foto: Isac Lundmark
Länkstig

Näringsliv och akademi i samarbete för biologisk mångfald

Publicerad

Aktörer inom näringsliv, kommun och akademi går nu ihop för att stärka arbetet med biologisk mångfald i Göteborgsregionen. Syftet är att växla upp arbetet för en hållbar utveckling genom ett globalt ansvarstagande med lokalt fokus. Handelshögskolan är drivande i initiativet.

Göteborgs Stad och fyra företag har tillsammans signerat det nya initiativet Handslaget för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Viktor Elliot, som forskar inom hållbar finans och är lektor i företagsekonomi på Handelshögskolan, har varit med och utvecklat initiativet. 

– Handslaget innebär att vi tillsammans vill bidra till att skydda och öka den biologiska mångfalden för en hållbar stadsmiljö, bättre hälsa för invånarna och ökad motståndskraft mot klimatförändringar. Det är inspirerande att se vilket engagemang det finns hos de inblandade parterna och jag tror att detta initiativ är väldigt bra för såväl invånare och näringsliv som för miljön, säger han. 

Fler företag välkomna att ansluta 

Initiativet lanserades och signerades de 20 februari och de medverkande företagen är AstraZeneca, Skanska, Vectura fastigheter och Volvo Cars. Genom handslaget åtar de sig att öka kunskap om – och handlingskraft för – en hållbar utveckling i Göteborgsregionen. Man vill också inspirera fler organisationer att prioritera och genomföra åtgärder för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Fler företag är välkomna att ansluta sig till initiativet. 

– Handelshögskolan har en viktig roll i det här initiativet. Hos oss finns förståelse för och kunskap om hur beslutsprocesser i företag fungerar och hur man kan integrera, mäta och utvärdera på ett sätt som fungerar i en företagsekonomisk kontext, säger Viktor Elliot. 

Mätbara mål 

Handelshögskolan är medlem i Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier, GGBC, som koordinerar Handslaget. Gemensamt för initiativets aktörer är att de har stor påverkan på den biologiska mångfalden och därmed har stora möjligheter att agera kraftfullt inom sina respektive områden. Under våren ska varje aktör sätta upp två mål som ska vara mätbara och bidra till verkliga förbättringar. Handlingsplanen kommer att granskas av ett vetenskapligt råd som tillsätts av GGBC, som ska agera som stöd för arbetet. 

Många av Handelshögskolans forskare är involverade i projekt inom biologisk mångfald. 
 
– Vi har en lång tradition av att arbeta med den havsbaserade näringen och har varit väldigt engagerade i GGBC. Ett annat stort projekt som pågår just nu är Mistra Biopath, där jag själv är involverad. Vi är sex forskare och flera doktorander som arbetar med hur vi kan integrera biologisk mångfald i finansiellt beslutfattande, säger Viktor Elliot.