Först den marina kolonilotten Flytevi och nu en odling i en saltvattenbassäng. De första tångskotten är satta i hamnbadet – detta för att öka kunskap om havets resurser.
Efter att ha mellanlandat på Sjöfartsmuseet är nu äntligen de första sockertångsskotten på plats i en av hamnbadets saltvattenbassänger i Göteborg. I samband med att skotten satts ut bjöds allmänheten in för att lära sig mer om hur tångodling går till och ser ut samt för att provsmaka mat från havet.
– Det är väldigt roligt att kunna få visa upp hur vi kan odla framtidens mat i havet på en plats mitt i stan, säger Maria Bodin, projektsamordnare för utvecklingen av marina kolonilotter på Göteborgs universitet.
Många ville vara med när tångskotten sattes ut. Nyfikna besökare i alla åldrar samlades vid bassängen för att hjälpa till att sätta ut tångskotten på det rep som sedan sänktes ned under vattenytan.
I det kalla saltvattnet kommer sockertången växa till sig, samtidigt som vinterbadarna utnyttjar Frihamnens andra saltvattenbassäng. Detta är ett koncept Göteborgs stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren slår ett slag för.
– Hamnbadet är en unik plats och det är spännande att kunna använda det för både vinterbad och tångodling i vinter. Detta är ett exempel på hur vi vill vara med och utmana, testa och tänka i nya banor.
När våren nalkas är det sedan dags för skördetider. Skörden från den stadsnära odlingen kommer inte att användas som livsmedel, utan enbart användas i pedagogiskt syfte.
– Intresset för tång och tångodling har ökat de senaste åren, men de flesta tångodlingar ligger långt ute till havs. Genom att odla tång i hamnbadet kan fler få se hur tång odlas och lära sig mer om hur tångodling går till.
Planen är även odla andra tångarter såsom havssallat i bassängen.
Text: Kajsa Centre
Tångodling i Frihamnsbadet
Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs stad och Göteborgs universitet. Syftet är att undersöka om det går att odla tång i en stadsnära miljö.