Göteborgs universitet
Bild
Marin kolonilott i Frihamnen, Göteborg
Foto: Happy Visuals

Vad är en marin kolonilott?

En marin kolonilott är en småskalig odling i havet. Den kan jämföras med en kolonilott på land, men i stället för morötter och potatis är det musslor och alger som odlas.

Går det att odla havslevande organismer i Frihamnen?

Ja, det gör det faktiskt. Saltvatten från havet är tyngre än sötvattnet i älven och skapar förutsättningar att kunna odla musslor och ostron på några meters djup i Frihamnen. 

Går det att äta det som odlas på kolonilotten?

Den marina kolonilotten är byggd som en pedagogisk plattform för att visa upp hur odling går till, inte för att producera mat. Därför äter vi inte det som odlas här. Vid provsmakningar används sjömat som är odlade på andra platser där vattenkvaliteten är bättre. 

Vad är regenerativ havsodling? 

Regenerativ havsodling handlar om att odla på ett sätt där ekosystem, biologisk mångfald, miljö och klimat står i centrum för alla beslut om vad som odlas och hur. Ordet regenerativ betyder återställa. Med regenerativt havsbruk kan vi odla god och hälsosam mat samtidigt som vi bidrar till ett friskare hav. 

Navigate to video: Vad är regenerativ havsodling?
Video (03:47)
Vad är regenerativ havsodling?

Aktiviteter för skolor och allmänhet

Under 2025 erbjuder vi lektionspaketet Bli havsbonde för en dag för högstadieskolor. Under lektionen får eleverna lära sig mer om mat från havet, biologisk mångfald samt mäta vattenkvalitet. Låter det intressant? Gör en intresseanmälan!

Kolonilotten är öppen för allmänheten vid särskilda tillfällen, exempelvis under Vetenskapsfestivalen, Västerhavsveckan och Frihamnsdagarna. Besök Facebookgruppen Marina kolonilotter för att få information om när kolonilotten är öppen. Vill du boka ett studiebesök för en grupp, kontakta Maria Bodin.

Om projektet

Den marina kolonilotten har byggts som en framtidsprototyp och ingår i utställningen Prototyp Göteborg som är en del av Göteborgs jubileumsfirande sommaren 2023. Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och Centrum för hav och samhälle vid Göteborgs universitet med finansiering av Vinnova och Formas.