Länkstig

Ny artikel kan bli en resurs för hur man kan öka patienters och allmänhetens medverkan i hälso- och sjukvårdens styrning

Publicerad

En artikel av ett team av GPCC-forskare har publicerats i BMJ Open. Den innehåller en översikt över hur patienter, närstående och allmänhet kan involveras på organisations- och styrningsnivå i vården. Den kan fungera som en resurs för alla som är intresserade av att öka patienters och allmänhetens medverkan i vården, från vårdchefer till forskare till patientrepresentanter och till och med beslutsfattare.

En systematisk kartläggning av systematiska översikter för patienters och allmänhetens medverkan (PAM) i hälso- och sjukvården har nu publicerats i BMJ Open (Bergholtz et al. 2024). Kartläggningen har utförts av ett team av GPCC-forskare och affilierade kollegor. Artikeln handlar om PAM i hälso- och sjukvården, vilket skiljer sig från PAM i forskning. Det övergripande syftet var att få en överblick över hur patienter, närstående och allmänhet kan involveras på organisations- och ledningsnivå i hälso- och sjukvården.

–  Vi fann att en mängd olika systematiska översikter har gjorts inom detta område, särskilt i kontexterna kvalitetsförbättring inom hälso- och sjukvården, patientsäkerhet, folkhälso-initiativ, peer support-stöd och utbildning av hälso- och sjukvårdspersonal. Det finns många sätt att involvera patienter, närstående och allmänheten, men det finns fortfarande en hel del olikheter i hur detta görs och rapporteras. Sammantaget betonar vår artikel behovet av bättre samarbete mellan hälso- och sjukvården och dem de är till för, förklarar Jana Bergholtz, försteförfattare och patientmedforskare på GPCC.

Är det något ni vill lyfta fram? En intressant aspekt är att även om PAM diskuteras i stor utsträckning, finns det ingen konsensus om terminologin, vilket gör det svårare att jämföra olika initiativ och bedöma dess effektivitet.

Hur kan artikeln användas? Hälso- och sjukvårdsorganisationer kan använda resultaten för att förbättra hur de involverar patienter, närstående och allmänheten. Genom att förstå de olika sammanhang och ramverk som identifierats i granskningen kan de implementera mer effektiva strategier för PAM.

Identifierade luckor kan användas för framtida studier

Forskare kan använda de identifierade luckorna i litteraturen som grund för framtida studier. Vår artikel belyser att mer robusta studiedesigns, kostnadseffektivitetsbedömningar och konsensusbyggande insatser bör prioriteras för att skapa ett mer enhetligt och effektfullt tillvägagångssätt för PAM inom hälso- och sjukvården.

Patient- och närståenderepresentanter och intresseorganisationer kan använda resultaten av denna kartläggning för att efterlysa mer forskning, bättre praktisk vägledning och en snabbare implementering av PAM i olika hälso- och sjukvårdskontexter.

Sammantaget är vår artikel en resurs för alla som är intresserade av att förbättra patienters och allmänhetens deltagande i hälso- och sjukvården, från hälso- och sjukvårdschefer till forskare till patientrepresentanter och slutligen beslutsfattare.

FAKTA OCH LÄNKAR

Artikeln (open access):

Bergholtz J, Wolf A, Crine V, et al. Patient and public involvement in healthcare: a systematic mapping review of systematic reviews – identification of current research and possible directions for future research. BMJ Open 2024;14:e083215. doi: 10.1136/bmjopen-2023-083215. https://bmjopen.bmj.com/content/14/9/e083215

Preliminära resultat presenterades på International Conference on Integrated Care i Antwerpen 2023. Se video här.

Studieregistrering och kompletterande material.

Team:
Jana Bergholtz, patientmedforskare, GPCC

Axel Wolf, professor och centrumföreståndare, GPCC

Vanessa Crine, doktorand, Institutionen för medicinsk och translationell biologi, Umeå universitet

Helena Cleeve, Post-doc, Institutionen för Sociologi och Arbetsvetenskap, Göteborgs universitet

Maria-Jose Santana, professor, Cumming School of Medicine, University of Calgary, Alberta, Canada

Ida Björkman, docent, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och forskare, GPCC