– Målet är att deltagarna ska känna sig väl rustade att arbeta med undervisningsutveckling på ett systematiskt sätt. Det handlar både om att förstå teoretiska modeller och att kunna använda dem i praktiken – i det egna klassrummet, i arbetslaget eller på skolnivå, säger Ulf Ryberg, kursansvarig och lektor vid Institutionen för didaktik och pedagogisk profession.
Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng på avancerad nivå och är en del av det professionsprogram som håller på att utvecklas nationellt. Den är obligatorisk för den som vill meritera sig inom programmet.
Undervisningsskicklighet i fokus
Under kursen får deltagarna möjlighet att fördjupa sin förståelse för vad som kännetecknar undervisningsskicklighet, samtidigt som de får verktyg för att analysera och bedöma kvaliteten i både sin egen och andras undervisning. Kursen varvar teori och praktik och innehåller moment som digitala observationer, självbedömningar, kollegiala samtal och reflektioner.
– Många lärare arbetar ständigt med att förbättra sin undervisning, men ofta sker det på individuell nivå utan stöd eller struktur. Syftet med kursen är att ge skolor och lärare bättre förutsättningar att arbeta med analys och utveckling av undervisningen på ett systematiskt sätt, säger Ulf Ryberg.
GU har stark kompetens inom området
Att just Göteborgs universitet fått uppdraget att genomföra pilotomgången beror på den omfattande kompetens som finns inom analys och utveckling av undervisning, menar Maria Svensson, vicedekan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.
– Vi har både bredd och djup inom det här området och flera forskningsmiljöer med direkt relevans för kursens innehåll. Vi har också lång erfarenhet av lärarutbildning och arbetar redan idag med modeller för att analysera undervisning, säger hon.
Kursen ges i samarbete mellan Institutionen för didaktik och pedagogisk profession och Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, vilket gör att forskningskompetens, undervisningserfarenhet och praktiska perspektiv kan samverka på bästa sätt.
– Det är viktigt att det finns kurser där lärare får möjlighet att utforska vad som kännetecknar god undervisningspraktik. Att kunna analysera undervisning med stöd av forskning och beprövad erfarenhet bidrar till utveckling av skolan på vetenskaplig grund., säger Maria Svensson.
Välkomnar många sökande
Höstens pilotkurs har tagits fram i ett högt tempo. En utmaning i sammanhanget är att på mycket kort tid nå ut till och attrahera lärare som har möjlighet att gå kursen redan i höst.
– Vi hoppas dock att det känns lite extra attraktivt att få vara med i upptakten av professionsprogrammet. Vi välkomnar därför många sökande till VAK-kursen, säger Anna Brodin, utbildningsledare för samordning av skolsamverkan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.