Göteborgs universitet inrättar en ny professur i global barn- och ungdomshälsa med fokus på psykisk hälsa. Professuren, som bär Drottning Silvias namn, möjliggörs genom en donation på 20 miljoner kronor från Carl Bennet AB och väntas tillsättas under våren 2025.
– Det är en fantastisk möjlighet med en tioårig professur inom ett så samhällsrelevant område som global barn- och ungdomshälsa, säger Christel Larsson, prodekan och ansvarig för forskning vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet. Hon betonar särskilt vikten av det tvärvetenskapliga arbetssättet som präglar satsningen.
Skolans avgörande roll Vid den nyligen genomförda konferensen "Global Child and Adolescent Mental Health Conference" på Göteborgs universitet var deltagarna eniga när det gäller skolans avgörande roll för barn- och ungdomshälsa.
– En förskollärare möter barnen fem dagar i veckan, medan sjukvården kanske träffar barnen en gång om året. På Utbildningsvetenskapliga fakulteten har vi gedigen kunskap om hur man arbetar hälsofrämjande med levnadsvanor som fysisk aktivitet, matvanor och sömn - faktorer som direkt påverkar barns och ungas välmående. Det handlar om att arbeta förebyggande, inte vänta tills problemen uppstår, säger Christel Larsson.
Hon menar att skolan är den viktigaste arenan för att främja barns och ungas hälsa. Men lärare kan inte bära hela ansvaret själva - de behöver ges möjlighet att samarbeta med andra professioner. De behöver även erhålla rätt kompetens och verktyg under sin utbildning och.
– Här har vår fakultet en unik kompetens inom både lärande och hälsopromotion, säger Christel Larsson.
Kombinera kunskap inom lärande, ledarskap och hälsa Professuren förväntas bidra till ökad kunskap och förståelse för barns och ungdomars psykiska hälsa i ett internationellt perspektiv.
– Det här är en unik möjlighet att kombinera våra kunskaper om lärande, ledarskap och hälsa - tre nyckelområden som är avgörande för att förbättra barns och ungas välmående globalt, säger Christel Larsson