Bild
Stadskärna möter landsbygd. Nedanför två berg möter odlingsområden staden med en kanal rinnande genom, i en by i Kina.
Inkomstskillnaderna mellan stad och landsbygd i Kina har blivit rättvisare, menar forskare.
Foto: Pixbay
Länkstig

Rättvisare inkomstfördelning i Kina

Publicerad

Pension, sjukvård och utbildning har betydelse för jämnare inkomstfördelning i Kina. Var man är född eller har för familjebakgrund spelar mindre roll för hur mycket man tjänar. Det visar en studie gjord 2018 där forskare från bland annat Göteborgs universitet har undersökt inkomstskillnaderna i landet.

På Kinas landsbygd är än idag en betydande del av inkomsten det hushållet själv producerar för egen konsumtion. Det handlar ofta om att hushållen brukar en bit jord och förbruka vad som har producerats på den. En studie om omständigheters inverkan på hushållsinkomsters fördelning visar att skillnaderna mellan vad landsbor och stadsbor tjänar i högre grad beror på förhållanden som människor själva kan påverka, än var de är födda och ens familjebakgrund. 

Under åren 2002, 2013 och 2018 har Björn Gustafsson, professor emeritus i socialt arbete vid Göteborgs universitet, undersökt inkomstfördelningen i Kina. Tillsammans med forskare från Kanada och Kina har de forskat på skillnaderna i landet. Studien visar att betydelsen av yttre omständigheter, som var man är född, kön, ålder och familjeförhållanden, minskade under studiens gång.

– Det betyder att det blev mer rättvist i bemärkelsen att var du är född eller din familjebakgrund spelade mindre roll för hur mycket du tjänade, säger Björn Gustafsson.

Bättre utbildning och tillgång till sjukvård spelar roll

Forskarna säger att minskningen beror på olika samhälleliga åtgärder som införts i landet. Regeringen har bland annat förbättrat tillgången till sjukvård och utbildning på landsbygden, tagit bort skatten på jordbruksmark och avgiften för obligatorisk skolutbildning. De har också infört sociala skyddsnät, däribland en ålderspension.

Åtgärdernas syfte har varit att minska inkomstskillnaderna mellan stad och landsbygd, vilket också syns i studiens resultat, menar forskarna.

Åtgärder på samhällsnivå ger effekt på inkomstskillnaderna

Forskningen visar att inkomstskillnaderna som finns i Kina till en större del berodde på förhållanden som människor själva kunde påverka.

Forskarna menar att faktorer som ens familjebakgrund och var du är född fortfarande spelar en viss roll för de som bor på landet, men att det minskar i betydelse.

– Våra resultat visar att det är möjligt att minska inkomstskillnader på faktorer som individen inte rår över genom riktade samhälleliga åtgärder. Detta är en viktig insikt för andra länder som strävar efter att skapa ett mer rättvist samhälle, säger Björn Gustafsson.

Forskare i studien:

Björn Gustafsson är professor emeritus vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. bjorn.gustafsson@socwork.gu.se

Terry Sicular är professor emerita vid Department of Economics, Western University, London, Ontario, Kanada och även knuten till SOAS China Institute, University of London, Storbritanien. sicular@uwo.ca

Xiuna Yang har en doktorsexamen i nationalekonomi från Beijing Normal University, Kina. Hon arbetar som Program Officer vid China Development Research Foundation. yangxiuna2005@163.com

Text: Louise Älgne, kommunikatör

Om studien

Studien undersöker faktorer som människor inte kan kontrollera och ger insikter om samhällsinsatser som kan påverka inkomstskillnader. Forskarna undersökte hur yttre omständigheter har betydelse för inkomstskillnader bland yrkesverksamma i Kina under åren 2002, 2013 och 2018.

Resultaten visar att yttre omständigheter spelar en större roll på inkomsterna för Kinas landsbygdsbefolkningen än för stadsbefolkningen. Inom båda grupperna var skillnaderna i dessa faktorer mindre än för hela befolkningen. Under den undersökta perioden minskade även sådana skillnader, särskilt mellan 2013 och 2018.

Artikeln finns publicerad i tidskriften Ekonomisk Debatt, utgiven av Nationalekonomiska föreningen.

Till den vetenskapliga artikeln: Olikhet i omständigheter och hushållsinkomsternas fördelning – exemplet Kina – Nationalekonomiska Föreningen (nationalekonomi.se)