Bild
none
Anita Synnestvedt är forskare vid Institutionen för historiska studier. Här i inspelningstudion tillsammans med Mikael Werliin, ljudtekniker och Jenny Högström Berntson, producent för Matarvspodden.
Foto: Gunnar Jönsson, Medieteknik.
Länkstig

Rutten fisk och mat för vikingar i nya avsnitt av Matarvspodden

Publicerad

Nu släpps en ny säsong av Matarvspodden. Mat i kristider, skolmat och trender som ”Mukbang” har fascinerat och intresserat lyssnare. I nya avsnitt av podden får vi veta mer om matvanor hos antikens romare och den skandinaviske vikingen. Åt de verkligen rutten fisk?

Anita Synnestvedt är forskare och en av redaktörerna för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, som kom i höstas.

Första säsongen av Matarvspodden fokuserade på olika bidrag från boken, säger hon och fortsätter:

Att det också blev en podd, var för att nå ut bredare till allmänheten. Och det blev lyckat. Podden uppmärksammades både av allmänheten och media. Så nu blir det en fortsättning. Fem avsnitt är planerade.

Denna säsong breddar vi våra teman och kompletterar med ämnen som inte fångas upp av boken, säger Anita Synnestvedt.

Förvaring innan kylskåpet?

Matarvet står i fokus och det handlar om hur mat och kulturarv kan bli en turistattraktion och om hur vi förvarade mat innan kylskåp kom. Ett högaktuellt ämnen för de som sysslar med ”prepping” i kristider. Andra avsnitt fångar upp veganism och vegetarianismens historia och svenskt fika.

Vi släpper avsnitt varannan vecka under våren, säger Jenny Högström Berntson, producent för Matarvspodden.

Det är spännande att se hur en gemensam nämnare i flera av dessa avsnitt är just hur vi kan lära av historien, hur vi genom att återgå till vissa äldre bruk kan bidra till en mer hållbar mathållning för framtiden, säger Jenny Högström Berntson.

Bild
none
Mari Wickerts, arkeolog och museipedagog vid Göteborgs Stadsmuseum och Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv, medverkar i säsongens första avsnitt. Foto: Jenny Högström Berntson
Foto: Jenny Högström Berntson

Ny bok om mat och kulturarv till hösten

Vi har också klart för en till bok om mat och kulturarv med många nya perspektiv på ämnet och kanske blir det också en tredje säsong av Matarvspodden, säger Anita Synnestvedt. Det finns mer att berätta, för mat är inte bara livsnödvändig för oss, mat och mattraditioner berättar också om villkor, natur, kultur och identitet.

Matvanor hos vikingar och romare?

Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv och Mari Wickerts, museipedagog från Stadsmuseet, är först ut i poddens nya avsnitt.

Jag pratade om vad vi har ärvt, både från det moderna Italien och från antikens Rom, hit upp till norden, säger Lena Larsson Lovén.

Mari Wickerts är även arkeolog. Och hon har skrivit en bok om köksredskapen under vikingatiden. Hon är inte så förvånad att det finns likheter mellan romarna och vikingarnas matvanor.

Men det är häftigt att vi fortfarande äter sill, säger hon.

Se videon där Lena Larsson Lovén och Mari Wickerts berättar mer om sin poddmedverkan.

Ny säsong av Matarvspodden våren 2022 Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv och Mari Wickerts, museipedagog från Stadsmuseet, är först ut i poddens nya avsnitt. Här i ett samtal med poddens moderator, Lisa Haeger.

Text: Cecilia Sjöberg

Kontakt:

Anita Synnestvedt, Institutionen för historiska studier,
e-post: 
anita.synnestvedt@archaeology.gu.se

Jenny Högström Berntson, producent för Matarvspodden, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, tel: 031-786 4409, 076-618 4409,
e-post: 
jenny.hogstrom@gu.se

Här kan du lyssna!

Poddställen där du hittar Matarvspodden

Apple Podcaster (extern länk)
Spotify (extern länk)
Listen Notes (extern länk)

Fakta:

  • Matarvspodden är en del i projektet #matarv som drivs av Kulturarvsakademin. Kulturarvsakademin är en samverkansplattform för Göteborgs universitet och olika kultur- och minnesinstitutioner i Västra Götalandsregionen. I flera av poddavsnitten möts forskare och personer verksamma vid museer.
  • Moderator för podden är Lisa Haeger och podden produceras med stöd av Medieteknik, Göteborgs universitet.