Sveriges pandemihantering minst politiserad i Norden
Sverige hade en mer informell samordning och styrning av hanteringen av coronapandemin jämfört med de övriga nordiska länderna där politikerna tog kontrollen. Det visar en studie som genomförts vid Göteborgs universitet och sju andra universitet i Norden.
Metod
Studien har genomförts av tio statsvetare vid universitet i Oslo, Köpenhamn, Roskilde, Reykjavik, Bergen, finska Tampere och Göteborg, under ledning av docent Mads Dagnis Jensen vid Köpenhamns universitet. Den övergripande forskningsfrågan är: Vilka skillnader mellan ländernas pandemihantering, särskilt reglering och styrning och samordning, kan förklaras av inom-nationella variationer.
Forskarna undersökte likheter och skillnader mellan normalt politiskt beslutsfattande i de nordiska länderna och politiskt beslutsfattande relaterat till pandemin. De analyserade variationen mellan länderna när det gäller sambanden mellan expertis och politisering å ena sidan och regeringssvar i termer av styrningsarrangemang och regleringsinstrument å andra sidan. Uppgifterna har bland annat hämtats i myndighets- och förvaltningsdokument, akademiska artiklar, tidningsartiklar och expertintervjuer i respektive land. De gjorde också jämförande analyser av pandemihanteringen och antalet bekräftade dödsfall i covid-19. Analysen är avgränsad till att fokusera på utbrottet av pandemin från början av 2020 till mars 2021.
Antalet döda i covid-19 i Norden
I en rapport framtagen av statistikmyndigheterna i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island blev Sveriges dödstal i covid-19 mycket högre än i övriga Norden. I slutet av tredje kvartalet 2021 hade 140 personer per 100 000 invånare i Sverige dött i covid-19. Närmast efter ligger Danmark med 45 döda per 100 000. Island hade det lägsta antalet med 9 per 100 000. Hur dödsfallen registrerats under pandemin och vilka dödsorsaker som angetts kan variera från land till land, det kan ha påverkat statistiken. Den totala dödligheten är ett säkrare mått, särskilt uppdelat på åldersgrupper eftersom ålderssammansättningen kan skilja sig åt i olika länder. I Sverige steg antalet dödsfall i de äldre åldersgrupperna markant under 2020 för att sedan sjunka under 2021, medan det såg annorlunda ut i de andra nordiska länderna.
Källa: Pressmeddelande från SCB, juni 2022.