Bild
Glad kvinna i glasögon i korridor, grupp studenter i bakgrunden
Foto: Elin Lindström
Länkstig

Universitetet startar masterprogram i tillämpad biostatistik

Publicerad

Nästa höst börjar den första kullen studenter på det nya masterprogrammet i tillämpad biostatisk på Sahlgrenska akademin. Redan nu kan internationella studenter söka till programmet, som kommer ges på Hälsovetenskapligt centrum vid Wavrinskys plats.

I den snabba utvecklingen inom Life Science finns ett stort behov av biostatistiker, en yrkeskategori som är experter på att matcha forskningsfrågor med lämplig studiedesign, datainsamling och dataanalys.

Profil mot tillämpning

Programmet startar hösten 2025, och ansökan är redan öppen för internationella studenter. Masterprogrammet ges på engelska. Det ger förståelse för de teoretiska grunderna för statistiska metoder och hur de påverkar praktisk dataanalys. Utbildningen tar sikte på tillämpningar och ger möjlighet att använda biostatistik i verkliga projekt, tillsammans med erfarna statistiker. Masterprogrammet i Göteborg blir ett gott komplement till den inriktning sim finns i Stockholm, som har ett tydligt teoretiskt fokus.

Bild
[none]
Programansvarig är Barbora Kessel, som dipsuterade vid Comenius universitet, Slovakien, 2009.
Foto: Elin Lindström

– Studenterna kommer få arbeta handfast med att implementera biostatistiska metoder. De kan ha bakgrund inom olika ämnen som medicin, hälsovetenskap, naturvetenskap, ekonomi och ingenjörsvetenskap. Vi tänker oss att de gillar programmering och att de är intresserade av livsvetenskaplig forskning, säger Barbora Kessel, universitetslektor inom hälsovetenskaplig statistik.och ansvarig för programmet.

Lär av Akademistatistik

Masterprogrammet förbereder studenterna för alla aspekter av en biostatistikers roll. Det ges i nära samarbete med Akademistatistik, som ger rådgivning i statistik och hälsoekonomi till omkring 200 forskare inom universitetet och Västra Götalandsregionen varje år.

– Studenterna kommer få möjlighet att medverka när medlemmar i Akademistatistik genomför statistiska konsultationer och få uppleva det verkliga arbetet som en tillämpad biostatistiker. Arbetet inkluderar datahantering, presentation av resultat samt kritisk granskning av metoder och slutsatser som kan dras från deras tillämpning, säger Barbora Kessel.

Förutom goda kunskaper om moderna biostatiska metoder och dess tillämpning får studenterna också lära sig programmering i R, och även grunderna i AI och maskininlärning. Barbora Kessel konstaterar att studenterna kommer långt med ett intresse för matematik och en vilja att lära sig mer. Programmet inleds med en introduktion till biostatistik, som förstärker de matematiska kunskaper som studenterna behöver för den fortsatta utbildningen.

Breda möjligheter

Efter utbildningen har studenterna ett utmanande, varierande och intressant arbetsliv framför sig.  Examen kan ge arbete som statistikkonsult i forskningsprojekt eller som forskare inom läkemedelsindustrin. Det är också en solid grund för vidare forskning inom Life science och biostatistisk metodik.

Framför allt är utbildningen starten på ett livslångt lärande.

– Metoderna för dataanalys är i ständig utveckling, och därför är en biostatistiker aldrig fullärd. Masterprogrammet lägger grunden som gör det möjligt att fortsätta lära och vara med och utveckla de metoder som krävs, säger Barbora Kessel.