Bild
Odlade grönalger.
Foto: Sophie Steinhagen
Länkstig

Upptäck, lär och smaka på framtidens sjömat

Under årets Vetenskapsfestival i Göteborg, bjuder forskare från Göteborgs universitet och Chalmers in allmänheten till två dagar (4-5 april) fyllda med interaktiva utställningar, workshops och scenaktiviteten ”Framtidens mat odlas i hav – Steg för steg”. Vi ställer tre snabba frågor till en av forskarna, Lisa Jönsson Bergman, som är med och arrangerar årets aktiviteter.

Vad kan besökare förvänta sig av er under Vetenskapsfestivalen?

– Vattenbruk handlar om odling av djur och alger i marina miljöer, vilket vi vill lyfta fram på festivalen. Vi är flera forskare som kommer att stå på scen och demonstrera hur en ”blå åker” byggs upp med hjälp av olika marina arter som samverkar för att skapa ett hållbart och effektivt vattenbruk. 

-I scenaktiviteten ingår provsmakning av framtidens blå mat. Utöver det bjuder vi in till samtal med oss forskare och spännande utställningar att utforska.


Vad hoppas du att besökarna tar med sig från besöket?

– Att de får en insikt i hur havets resurser kan användas på ett hållbart sätt och hur vi kan producera mer näringsrik och klimatsmart mat från havet. Vi vill väcka nyfikenhet kring blå mat och visa hur man kan odla på ett sätt som gynnar både miljön och oss människor.

Varför är det viktigt att kommunicera forskning på det här sättet?

– Som forskare har vi ett ansvar att nå ut med vår kunskap. Vetenskapsfestivalen ger oss en unik chans att möta allmänheten och diskutera viktiga frågor om framtidens matproduktion. Dessutom kan vi inspirera fler att intressera sig för forskning och hållbar utveckling.