Bild
porträtt veronica almstedt
Foto: Lovisa Aijmer
Länkstig

Veronica Almstedts forskning bidrar till förbättring av vården för personer med svårläkta sår

Distriktsköterskan och doktoranden Veronica Almstedt har ända sedan 2008 ägnat en stor del av yrkesvardagen åt att förbättra vården för personer med svårläkta sår. Genom sitt arbete i hemsjukvården har hon identifierat och åtgärdat brister inom behandlingen av svårläkta sår vilket har lett till konkreta förändringar och förbättrade utfall för patienterna.

Veronica Almstedts intresse för sårvård började lite oväntat 2008 när hon var nybliven sjuksköterska. –  Det var egentligen ett ofrivilligt intresse, berättar hon.
– Jag märkte att man använde samma omläggningsmaterial oavsett sårets orsak, diagnos eller vem patienten var och vad hen hade för andra sjukdomar. Efter att ha vidareutbildat sig till distriktssköterska inklusive en kurs inom sårvård, insåg Veronica att behovet av specialiserad kunskap inom svårläkta sår var stort.

– Det var inte så att jag från början brann för sår. Det var snarare en svaghet jag såg inom vården förklarar hon. Denna brist på kunskap är något hon har arbetat hårt för att åtgärda.

”Snaska med sår”

Veronicas dåvarande chef gav henne fördjupningsuppdraget att fokusera på sårbehandling, vilket ledde till en innovativ idé – "Snaska med sår". Varje fredag samlades kollegorna för att fika och diskutera olika sårproblem och möjliga lösningar.  
– Vi tittade på bilder, fikade och kom fram till lösningar berättar Veronica. Denna informella men effektiva metod bidrog till att höja kunskapsnivån inom teamet.

Veronica Almstedt doktorerar på 50% vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Hennes tjänst finansieras av Göteborgs stad, något som inte tillhör vanligheterna. Veronica betonar vikten av att behålla kompetent personal inom verksamheten för att utveckla och förbättra vården.
– Mitt expertuppdrag är svårläkta sår.  I många fall kommer forskning som rör kommunens hälso-och sjukvård utifrån vilket ibland kan vara en nackdel. Vi har ju våra speciella förutsättningar. Så jag ser det som en stor fördel att kunna vara kvar i verksamheten och bidra till utvecklingen samtidigt som jag doktorerar.

Svårläkta sår har alltid en orsak

Veronica Almstedts studier fokuserar på svårläkta sår, definierade som sår som inte har läkt efter fyra till sex veckor.
– Det kan röra sig om exempelvis tumörsår, diabetesfotsår, trycksår, venösa bensår, arteriella sår med mera, berättar Veronica.

– Det kan bli väldigt fel om man inte utgår från rätt diagnos, varnar hon och understryker vikten av att behandla orsaken bakom såret, inte bara såret i sig.

Veronicas studie syftar till att underlätta korrekt behandling genom att ta fram en enkel utredningsmall. Hon leder projektet med stöd av sjuksköterskor på olika enheter som har specialutbildning inom svårläkta sår. Genom att arbeta tillsammans och dela erfarenheter hoppas de kunna förbättra vården för patienter med svårläkta sår.

Mer komplext än man kanske tror

Hittills har Veronica genomfört en basmätning och intervjuat både patienter och sjuksköterskor för att förstå deras upplevelser av sårvården. Resultaten tyder på ett behov av bättre utbildning och samarbete inom vården.
– Sår är mer komplext än vad man tror säger hon. Det handlar inte bara om att välja rätt förband, utan om att förstå hela patientens situation och vad som orsakar såret.

Som doktorand står hon inför flera utmaningar, inte minst att implementera sitt arbetssätt i en komplex och stor hälso- och sjukvårdsorganisation, Sveriges största kommunala hälso- och sjukvård om man ska vara korrekt. Men hennes drivkraft är stark: att förbättra vården för patienter med svårläkta sår och att förvalta det förtroende hon fått från sina patienter och kollegor. Det roligaste är när en kollega säger att en patient vi pratade om för en tid sedan nästan är läkt nu säger Veronica med ett leende.
– Det är då man verkligen känner att arbetet gör skillnad.