- Hem
- Om universitetet
- Hitta person
- Erik Hulander
Erik Hulander
Anknuten till forskning
Avd för reumatologi och inflammationsforskningOm Erik Hulander
Forskning
Intresse inom kost och påverkan på inflammation vid autoimmuna sjukdomar, huvudintresse är kostens påverkan på ankyloserande spondylit och reumatoid artrit. Arbetar i forskningsgruppen SPARG- SPondyloArthritis Research Group där jag studerar kostens påverkan på biologiska hälsomarkörer hos patienter med ankyloserande spondylit. Arbetar även i projektet Kost vid kroniska inflammatoriska sjukdomar, dels med data från ADIRA och dels en måltidsstudie, PIRA, i bägge fall är inflammatorisk profil huvudutfall. Vid sidan av forskningen arbetar jag som klinisk dietist på Sahlgrenska sjukhuset.
Undervisning
Har tidigare undervisat i Nutrition 1 och Nutrition 2 på dietistprogrammet samt vid behov nutritionslabbar på läkarprogrammet.
Utbildning
Doktorsexamen från Göteborgs Universitet
Masterexamen i nutrition från Universitetet i Oslo med inriktning nutritionsbiologi och klinisk nutrition. Legitimerad dietist från Socialstyrelsen, auktoriserad klinisk näringsfysiolog från norska Helsedirektoratet.
Under kandidatutbildning läst utbytesstudier med extra fokus på kemisk näringsvärdesanalys samt functional foods and health claims. Som masterarbete undersöktes effekt från kosttillskott och livsmedel på biomarkörer för inflammation och tumörväxt hos patienter med prostatacancer. Efter utbildning arbetat kliniskt på Universitetssjukhuset i Lund med hjärt- och lungtransplanterade, Cystisk fibros och Gastroenterologi samt dessförinnan i Norge med rehabilitering av patienter med reumatiska besvär, hjärt-kärlsjukdom och postoperativa komplikationer.
-
A randomized controlled cross-over trial investigating the acute inflammatory and metabolic response after meals based on red meat, fatty fish, or soy protein: the postprandial inflammation in rheumatoid arthritis (PIRA)
trial.
Erik Hulander, Linnea Bärebring, Anna Winkvist, Inger Gjertsson, Helen Lindqvist
European Journal of Nutrition - 2024 -
Nutritional intake and determinants of nutritional quality changes from pregnancy to postpartum—a longitudinal
study
Mathilda Forsby, Erik Hulander, Anna Amberntsson, Petra Brembeck, Anna Winkvist, Linnea Bärebring, Hanna Augustin
Food Science and Nutrition - 2024 -
Exploring the differences in serum metabolite profiles after intake of red meat in women with rheumatoid arthritis and a matched control
group
Helen Lindqvist, Inger Gjertsson, Erik Hulander, Linnea Bärebring, Anna Winkvist
European Journal of Nutrition - 2024 -
Patients with radiographic axial spondylarthritis have an impaired dietary intake-a cross-sectional study with matched controls from northern
Sweden.
Erik Hulander, Tatiana Zverkova Sandström, Jeannette Beckman Rehnman, Lucy Law, Stefan Söderberg, Helena Forsblad d'Elia
Arthritis research & therapy - 2023 -
Dietary biomarkers and food records indicate compliance to study diets in the ADIRA (Anti-inflammatory Diet In Rheumatoid Arthritis)
trial
Anna Turesson Wadell, Linnea Bärebring, Erik Hulander, Inger Gjertsson, R. Landberg, Helen Lindqvist, Anna Winkvist
FRONTIERS IN NUTRITION - 2023 -
Inadequate Dietary Nutrient Intake in Patients With Rheumatoid Arthritis in Southwestern Sweden: A Cross-Sectional
Study
Anna Turesson Wadell, Linnea Bärebring, Erik Hulander, Inger Gjertsson, Helen Lindqvist, Anna Winkvist
Frontiers in Nutrition - 2022 -
Nutritional impact on health in patients with Rheumatoid
Arthritis
Erik Hulander
2022 -
Improvements in Body Composition after a Proposed Anti-Inflammatory Diet Are Modified by Employment Status in Weight-Stable Patients with Rheumatoid Arthritis, a Randomized Controlled Crossover
Trial
Erik Hulander, Helen Lindqvist, Anna Turesson Wadell, Inger Gjertsson, Anna Winkvist, Linnea Bärebring
Nutrients - 2022 -
Validity of bioimpedance for assessment of fat-free mass in women with Rheumatoid Arthritis compared to non-rheumatic
controls
Helen Lindqvist, O. Wallengren, Anders Eriksson, Erik Hulander, Anna Winkvist, Linnea Bärebring
Clinical Nutrition Espen - 2022 -
Proposed Anti-Inflammatory Diet Reduces Inflammation in Compliant, Weight-Stable Patients with Rheumatoid Arthritis in a Randomized Controlled Crossover
Trial
Erik Hulander, Linnea Bärebring, Anna Turesson Wadell, Inger Gjertsson, P. C. Calder, Anna Winkvist, Helen Lindqvist
Journal of Nutrition - 2021 -
Effects on health-related quality of life in the randomized, controlled crossover trial ADIRA (Anti-inflammatory Diet In Rheumatoid
Arthritis).
Anna Turesson Wadell, Linnea Bärebring, Erik Hulander, Inger Gjertsson, Lars Hagberg, Helen Lindqvist, Anna Winkvist
PloS one - 2021 -
Diet intervention improves cardiovascular profile in patients with rheumatoid arthritis: results from the randomized controlled cross-over trial
ADIRA.
Erik Hulander, Linnea Bärebring, Anna Turesson Wadell, Inger Gjertsson, Philip C Calder, Anna Winkvist, Helen Lindqvist
Nutrition journal - 2021 -
Anti-inflammatory Diet In Rheumatoid Arthritis (ADIRA) - a randomized, controlled crossover trial indicating effects on disease
activity
Anna K. E. Vadell, Linnea Bärebring, Erik Hulander, Inger Gjertsson, Helen Lindqvist, Anna Winkvist
American Journal of Clinical Nutrition - 2020 -
Effect on Body Weight, Quality of Life and Appetite Following Individualized, Nutritional Counselling to Home-Living Elderly after Rehabilitation - An Open Randomized
Trial.
J Andersson, Erik Hulander, E Rothenberg, P Iversen
The journal of nutrition, health & aging - 2017 -
Tomato-based randomized controlled trial in prostate cancer patients: Effect on
PSA.
Ingvild Paur, Wolfgang Lilleby, Siv Kjølsrud Bøhn, Erik Hulander, Willibrord Klein, Ljiljana Vlatkovic, Karol Axcrona, Nils Bolstad, Trine Bjøro, Petter Laake, Kristin A Taskén, Aud Svindland, Lars Magne Eri, Bjørn Brennhovd, Monica H Carlsen, Sophie D Fosså, Sigbjørn S Smeland, Anette S Karlsen, Rune Blomhoff
Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland) - 2017