- Hem
- Om universitetet
- Hitta person
- Kristoffer Stedt
Kristoffer Stedt
Forskare
Institutionen för marina vetenskaperOm Kristoffer Stedt
I min forskning är jag intresserad av att utforska makroalger (tång) som en hållbar proteinkälla, i kontexten av den förväntade globala befolkningsökningen och de befintliga utmaningarna som finns inom livsmedelsproduktion. Genom min forskning försöker jag optimera algodlingar för att producera alger med förhöjd tillväxthastighet och biokemisk sammansättning.
Makroalger är kända för att växa snabbare och ackumulera näringsämnen när de odlas i näringsrika vatten. Ett sätt att förbättra den biokemiska sammansättningen av algerna skulle därför kunna vara att integrera algodling med industrier som producerar näringsrika processvatten. I min forskning undersöker jag möjligheten att integrera dessa näringsrika vatten med algodlingar och hur detta kan skapa ett cirkulärt system för att producera hållbar proteinrik biomassa av alger.
-
A new method for protein extraction from sea lettuce (Ulva fenestrata) via surfactants and alkaline aqueous
solutions
João P. Trigo, Sophie Steinhagen, Kristoffer Stedt, Annika Krona, Simone Verhagen, Henrik Pavia, Mehdi Abdollahi, Ingrid Undeland
Food Chemistry - 2025 -
A step towards closing the food-waste gap in novel protein sources: Post-harvest protein boost of the seaweed crop Ulva by herring production tub
water
Sophie Steinhagen, Kristoffer Stedt, João P. Trigo, Ingrid Undeland, Henrik Pavia
Future Foods - 2024 -
Sensory and consumer aspects of sea lettuce (Ulva fenestrata) – impact of harvest time, cultivation conditions and protein
level
Karin Wendin, Kristoffer Stedt, Sophie Steinhagen, Henrik Pavia, Ingrid Undeland
Future Foods - 2024 -
Mild blanching prior to pH-shift processing of Saccharina latissima retains protein extraction yields and amino acid levels of extracts while minimizing iodine
content
João P. Trigo, Kristoffer Stedt, Alina Schmidt, Barbro Kollander, Ulrica Edlund, Göran M. Nylund, Henrik Pavia, Mehdi Abdollahi, Ingrid Undeland
Food Chemistry - 2023 -
Seaweeds as a future protein source: innovative cultivation methods for protein
production
Kristoffer Stedt
2023 -
Determination of nitrogen content in Ulva fenestrata by color image analysis – a rapid and cost-efficient method to estimate nitrogen content in
seaweeds
Kristoffer Stedt, Gunilla B. Toth, Johan Davegård, Henrik Pavia, Sophie Steinhagen
Frontiers in Marine Science - 2022 -
Cultivation of Ulva fenestrata using herring production process waters increases biomass yield and protein
content
Kristoffer Stedt, Oscar Gustavsson, Barbro Kollander, Ingrid Undeland, Gunilla B. Toth, Henrik Pavia
Frontiers in Marine Science - 2022 -
Cultivation of seaweeds in food production process waters: Evaluation of growth and crude protein
content
Kristoffer Stedt, João P. Trigo, Sophie Steinhagen, Göran M. Nylund, Bita Forghani, Henrik Pavia, Ingrid Undeland
Algal Research - 2022 -
Cultivation in wastewater increases growth and nitrogen content of seaweeds: A
meta-analysis
Kristoffer Stedt, Henrik Pavia, Gunilla B. Toth
Journal of Algal Research - 2022 -
Post-harvest cultivation with seafood process waters improves protein levels of Ulva fenestrata while retaining important food sensory
attributes
Kristoffer Stedt, Sophie Steinhagen, João P. Trigo, Barbro Kollander, Ingrid Undeland, Gunilla B. Toth, Karin Wendin, Henrik Pavia
Frontiers in Marine Science - 2022