Länkstig

Lisa Wallin

Doktorand

Institutionen för socialt arbete
Besöksadress
Sprängkullsgatan 25
41123 Göteborg
Postadress
Box 720
40530 Göteborg

Om Lisa Wallin

Bakgrund

Jag är utbildad socionom vid Linneuniversitet i Kalmar och har en master i sociologi vid Göteborgs universitet. Som yrkesverksam har jag arbetat som socialsekreterare inom socialtjänsten samt som behandlare på HVB-hem och LSS-boende.

Sedan HT-21 är jag anställd som doktorand vid intuitionen för socialt arbete vid Göteborg Universitet.

Intresseområden och avhandlingsprojekt

Mitt forskningsintresse berör det emotionssociologiska perspektivet, intersektionell teori och mäns våld mot kvinnor. Jag intresserar mig även för kunskapsfrågan inom socialt arbete samt professions- och organisationssociologiska frågor som rör relationen mellan organisatoriska villkor och socialarbetares professionella agerande, men även frågor som relaterar till makt och kontroll. Detta har resulterat i en kandidatuppsats om papperslösa våldsutsatta kvinnors rätt till stöd hos socialtjänsten och en masteruppsats om den nya samtyckeslagen, med ett kombinerat emotionssociologiskt och rättsfeministiskt perspektiv.

Avhandlingsprojektet studerar hur socialt arbete med klienter som har erfarenhet av våld utförs och legitimeras. Mer specifikt är syftet, med fokus på studiet av interaktioner och vardagliga processer, att undersöka och analysera vad det finns för övergripande ideal som är involverade i socialarbetarens arbete – för att kunna säga något om vad detta kan få för implikationer för socialsekreterares bedömningar av behov och insatser. För att göra detta tar avhandlingen avstamp i det teoretiska perspektivet emotionssociologi, i syfte att analysera hur de specifika sociala normer för hur emotioner bör upplevas och uttryckas ser ut för socialsekreterare som arbetar med kvinnor som har erfarenhet av våld. Genom att rikta fokus på myndighetsutövande socialsekreterare som arbetar med kvinnor som har erfarenhet av våld, ämnar studien att lyfta frågor som berör görandet av bedömningar och därmed knyta ann till en mer övergripande diskussion kring emotioners relevans i organisationer och för professionsutövande praktiker inom socialt arbete. Avhandlingen är kvalitativ och inspireras av en etnografisk ansats.

Undervisning

Jag undervisar för närvarande i kurserna:

  • Socialt arbete på samhällsnivå (termin 7)
  • Välfärdspolitik och socialt arbete (termin 1)
  • Vetenskapligt arbete (termin 6)

Jag har även tidigare undervisat i kursen Myndighetsutövning i socialt arbete (termin 7).

Uppdrag

  • Sekreterare i institutionens doktorandråd sedan VT-22- pågående
  • Doktorandrepresentant i forskarutbildningskommittén sedan VT-22- pågående