Länkstig

Per Cramér

Professor

Juridiska institutionen
Telefon
Besöksadress
Vasagatan 1
41124 Göteborg
Rumsnummer
B611
Postadress
Box 650
40530 Göteborg

Om Per Cramér

Jag är professor i internationell rätt med särskild inriktning mot Europeisk integrationsrätt.

Under perioden 2010-2024 var jag dekan för Handelshögskolan och kom att aktivt engagera mig i utvecklingen av internationella nätverk för handelshögskolor och juridiska fakulteter. I detta sammanhang har jag särskilt intresserat mig för frågor som rör akademisk kvalitet och akademins ansvar för att bidra till samhällsutvecklingen genom forskning och forskningsbaserad utbildning. Jag har varit ordförande för ett stort antal utvärderingar av verksamheten vid lärosäten världen över och genom detta fått förmånen att lära mig mycket om akademins villkor i olika samhällssystem. Detta är uppdrag som jag fortsätter med och för närvarande är jag även ledamot i ackrediteringskommittén inom ACCSB.

Sedan jag lämnade uppdraget som dekan har jag återgått till min professur vid Juridiska institutionen och har dessutom ett antal mindre omfattande uppdrag för universitetet. Jag är sedan höstterminen 2024 ordförande i styrgruppen för den så kallade Jonseredsverksamheten. Detta är en mycket kvalificerad utåtriktad flerdisciplinär seminarieverksamhet med stor utvecklingspotential. Jag har också anförtrotts att vara ordförande i styrgruppen för universitetets marina forskningsstation på Tjärnö. Utanför GU är jag arbetande ledamot i Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg och har anförtrotts att vara vice ordförande i styrelsen för Sveriges Lantbruksuniversitet.

Mina främsta forskningsintressen rör regelverket för EU:s externa identitet med ett särskilt fokus inriktat mot relationen mellan den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken och den gemensamma handelspolitiken. Jag har dessutom ägnat mig åt studier av EU:s konstitutionella utveckling och de principer som kommit att styra relationen mellan Europarätt och medlemsstaternas nationella rättsordningar. Under de senaste årtiondena har jag initierat och organiserat ett antal externt finansierade forskningsprojekt. Under perioden 2006-2012 var jag forskningsledare för en omfattande studie av regleringen för fördelningen av ansvar vad det gäller omhändertagande av använt kärnbränsle inom EU. Projektet finansierades av MSB och utöver mig, medverkade Sara Stendahl och Thomas Erhag. I samarbete med Daniel Naurin och Andreas Moberg, utformade 2009 jag ett större forskningsprojekt för att analysera effekterna av medlemsstaternas yttrande inom ramen för EU-domstolens förhandsavgöranden. Detta projekt kom att finansieras av Riksbankens jubileumsfond och slutfördes 2016 av en större forskargrupp. För närvarande är jag engagerad som ansvarig för projektet Rättsliga förutsättningar för beredskap vilket genomförs av en forskargrupp som inkluderar Tormod Otter Johansen, Andreas Moberg och Joachim Åhman. Projektet finansieras av MSB för perioden 2020-2025.

Utöver detta projekt, där min primära forskningsfråga rör den rättsliga innebörden av begreppet krig, intresserar jag mig för frågor relaterade till utövandet av EU:s traktatskompetens samt utvecklingen av den mellanstatliga regleringen för internationell handel i ljuset av ökade geopolitiska spänningar och nödvändigheten av att på ett effektivt sätt möta gemensamma globala utmaningar.

På andra webbplatser

Forskningsområden

  • International Law
  • European Law
  • Nuclear Law
  • WTO Law

Pågående forskning

  • The legal framework for civil protection and preparedness 2020-

Undervisningsområden

  • International Law
  • European Law
  • WTO Law
  • Theories o f international integration