Göteborgs universitet
Bild
Spindelväv med vattendroppar
Länkstig

Nätverk om validering i yrkesutbildning

Yrkeslärarprogrammet Göteborgs universitet (GU) och Validering Väst har sedan några år tillbaka samverkat om validering av yrkeskunskaper. Bland annat har vi tagit fram filmer där yrkeslärare beskriver valideringsprocesser, arbetat fram ett innehåll om validering i yrkeslärarprogrammet. Vi har också bjudit in till möten. Vi ser ett behov av en mer kontinuerlig mötesplats för erfarenhetsutbyte, diskussioner och kontaktskapande.

Validering i yrkesutbildning är ett område där det krävs kunskap och kompetensutveckling och där yrkeslärare är en av nyckelpersonerna. Yrkeslärarprogrammet har med stöd av lokala utvecklingsmedel kunnat stärka innehållet i utbildningen och skapat kontakter med olika aktörer utanför universitetet. Projektet om validering i yrkesutbildning som nu är avslutat har skapat resurser både för yrkeslärarutbildningen och för kompetensutveckling för yrkeslärare samt andra berörda funktioner inom yrkesutbildning.

Ett Nordplusprojekt om validering har undersökt hur blivande yrkeslärare i de nordiska länderna förbereds för att arbeta med validering. Forskare: Validering saknas i läroplanerna för blivande yrkeslärare - NVL. I Yrkeslärarprogrammet vid Göteborgs universitet ingår sedan 2017 studier och en examinationsuppgift om validering.

Nätverksträffar

Från hösten 2022 arrangerar yrkeslärarprogrammet med stöd av Validering Väst och extern representant i programrådet nätverksträffar för yrkeslärare och andra funktioner som är involverade i validering i yrkesutbildning samt studenter i yrkeslärarprogrammet. Vid dessa träffar delas erfarenheter om validering dels från yrkesutbildningar, dels från forskning inom området. Exempel på teman har varit exempel på valideringsprocesser, kompletterande utbildning, validering på arbetsplats, kunskapssyn. 

Nästa nätverksträff är planerad till den 4 mars 2025, kl 14.00–15.30. Temat är konsekvenser med anledning av Gy25.

Kicki Mällbin från Validering Väst inleder med en reflektion om konsekvenser för validering av yrkesämnen vid införande av ämnesbetyg,

Per Andersson, professor i pedagogik vid Linköpings universitet, kommer att ge oss sitt perspektiv på Gy25 avseende ämnen och nivåer, principer för bedömning av yrkeskunskap och konsekvenser vid validering.

Vi tror att det kommer att finnas reaktioner och frågor som är intressanta för alla som medverkar och har därför valt att avsluta träffen med en längre gemensam frågestund.

För att kunna behålla nätverket behöver vi en anmälan. I anmälningsformuläret finns också några frågor som vi skulle vi vilja ha svar på inför planering av kommande nätverksträffar.    

Gör din anmälan här.

Se våra filmer om yrkesvalidering

Vårt samverkansprojektet har bland annat resulterat i två filmer om yrkesvalidering som riktar sig både till studenter och yrkeslärare.

Du hittar filmerna på Validering Västs webbplats.