Sahlgrenska akademins fokus inom immunsystemet och infektioner
Bakterier, virus och andra smittämnen har länge varit våra dödliga fiender. Tack vare modern vetenskap kan de flesta infektioner idag behandlas, men de orsakar fortfarande miljontals dödsfall i världen, varje år.
Covid-19-pandemin visade med tydlighet behovet av forskning inom infektionsområdet. Genom extraordinära insatser utvecklades vaccin rekordsnabbt. Tidigare grundforskning inom virologi var avgörande för den bedriften. Fortsatt forskning och utveckling är nödvändigt för att vi ska vara bättre rustade nästa gång världen drabbas av en pandemi. Ett ökande problem är utbredningen av bakterier som är motståndskraftiga mot nästan all antibiotika. Världen har därför ett akut behov av nya antibiotika, och av verktyg för att begränsa utveckling och spridning av resistens.
Vårt fokus inom forskningen om infektioner och immunsystemet
Våra forskare studerar flera stora infektionssjukdomar som hiv, virushepatiter, den fästingburna hjärninflammationen TBE och pneumokocksjukdomar. För covid-19 har vi etablerat en biobank med prover från patienter med olika svår covid-19 som ger viktiga bidrag till hanteringen av pandemin. Vi har stark grundforskning om de mekanismer som virus och bakterier använder för att mutera, och vi bidrar i utveckling av nya antivirala läkemedel och nya vaccintekniker. Inom smittskydd och infektionsprevention bidrar vi till att minska de vårdrelaterade infektionerna, som drabbar 65 000 patienter varje år på svenska sjukhus.
Tillsammans med hälso- och sjukvården undersöker vi miljöns roll för hur antibiotikaresistens utvecklas och sprids, och hur mänskliga aktiviteter driver på dessa processer. Vi studerar resistensmekanismer, metoder för resistensbestämning och resistensövervakning.
Dessa framsteg vill forskare vid Sahlgrenska akademin göra med din hjälp:
- Bättre diagnostik och behandling för covid-19 och TBE.
- Nya antivirala läkemedel. Här finns möjlighet att kunna behandla större grupper av virus.
- En ny behandling mot svår RS-virusinfektion hos barn.
- Begränsning av utsläppen av antibiotika i miljön och bättre resistensövervakning.