Göteborgs universitet
Bild

Slaviska språk

De slaviska språken hör, liksom svenska, engelska och många andra språk i Europa, till den indoeuropeiska språkfamiljen och är modersmål för invånarna i många länder i Europa och Asien. Vid Göteborgs universitet kan du studera det största och det tredje största slaviska språket: ryska och ukrainska. Du kan även studera fornkyrkoslaviska som är en del av slaviska medeltidsstudier.

Lärarlaget i slaviska språk
Vi som arbetar inom ämnet slaviska språk. Bakre raden från vänster: Ivan Kovacic, Ann-Christin Undeby, Malin Podlevskikh Carlström. Främre raden från vänster: Anna Hjalmarsson, Antoaneta Granberg, Svetlana Polsky, Thomas Rosén.
Foto: Janna Roosch

De slaviska språkens indelning

Traditionellt indelas de slaviska språken i tre huvudgrenar: en östlig (ryska, vitryska, ukrainska), en sydlig (fornkyrkoslaviska, bulgariska, makedonska, bosniska, kroatiska, serbiska och slovenska) samt en västlig (polska, tjeckiska, slovakiska, sorbiska).

Ryska

Ryska är ett av FN:s arbetsspråk och har även en viktig roll som andraspråk för folken i en rad länder i före detta Sovjetunionen

Göteborgs universitets utbildningskatalog

Forskarnivå

Vår forskning inom ämnet

Läs om forskarna inom ämnet, deras projekt och publikationer.

Slaviska språk - forskning

Ukrainska

Ukrainskan hade fram till slutet av 1980-talet en relativt låg status. Från och med Ukrainas självständighet 1991 har språket upplevt en renässans. Vid Göteborgs universitet erbjuder vi flera kurser i ukrainska.

Göteborgs universitets utbildningskatalog

Utbytesstudier i ryska och ukrainska

Från och med hösten 2020 har du möjlighet att studera tredje terminens ämnesstudier (fördjupningsnivå) i ryska och/eller ukrainska vid Taras Sjevjtenko-universitetet i Kiev (http://www.univ.kiev.ua/en/) via Göteborgs universitet.

Läs mer om utbytesstudier

Slaviska medeltidsstudier - fornkyrkoslaviska

Fornkyrkoslaviskan, vilket läses inom slaviska medeltidsstudier, har haft stor betydelse för framväxten av de moderna syd- och östslaviska språken.

Fornkyrkoslaviska användes under medeltiden i ett stort område som omfattade hela eller delar av dagens Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Ryssland, Serbien, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Ukraina, och Vitryssland. Språket i dess senare utvecklingsform kyrkslaviska används, till viss del, även idag inom de kristna ortodoxa slaviska kyrkorna.

Göteborgs universitets utbildningskatalog

Utbytesstudier i slaviska medeltidsstudier

Du kan ansöka om att studera slaviska medeltidsstudier (på grund- och/eller avancerad nivå samt inom forskarutbildningen) i ett Erasmusutbyte eller på ett universitetsövergripande avtal med bland annat:

  • Balgarska akademia na naukite / Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, för forskarstuderande och lärare
  • Sofiiski universitet 'Sveti Kliment Ohridski'/ Sofia University “St. Kliment Ohridski”, för studenter på grund- och avancerad nivå, forskarstuderande och lärare
  • Univerza v Ljubljani, Slovenien, för studenter på grundnivå
  • Univerzita Karlova v Praze, Tjeckien, för studenter på grund- och avancerad nivå

Institutionen för språk och litteraturer har Erasmusavtal med flera länder och lärosäten, se flera möjliga ställen för relevanta utbytesstudier (vår lokala information hittar du längst ner på sidan): 

Vart du kan åka på utbytesstudier | Studentportal (gu.se)

Forskarnivå

Vår forskning inom ämnet

Läs om forskarna inom ämnet, deras projekt och publikationer.

Slaviska språk - forskning