Forskarutbildning i statsvetenskap
Forskarutbildningen i statsvetenskap omfattar 240 högskolepoäng och syftar till att doktoranden ska utveckla de förmågor och färdigheter som krävs för att bedriva högkvalitativ forskning och att ta en doktorsexamen.
Utbildningen
Av de sammanlagda 240 högskolepoängen utgör avhandlingen 180 högskolepoäng, och resterande 60 utgörs av kurser. De som antas till vår forskarutbildning är anställda som doktorander vid institutionen. Forskarutbildningen regleras av Högskoleförordningen, doktorandreglerna vid Göteborgs universitet, Samhällsvetenskapliga fakultetens tillämpningsbeslut om doktorandreglerna samt den allmänna studieplanen.
Doktorandanställningen
Våra doktorander är vanligtvis anställda under fyra år. Upp till 20 procent av doktorandtjänsten kan utgöras av institutionstjänstgöring, och doktorandanställningen förlängs då med motsvarande tid. Det innebär att den totala anställningstiden blir maximalt fem år. Undantag gäller för sjukskrivning, föräldraledighet, fackliga förtroendeuppdrag samt tjänstledighet.
Lön
Lönesättning för doktorander sker enligt lokala avtal vid Göteborgs universitet och är framförhandlade av fackliga representanter.
För år 2022/2023 ligger ingångslönen på 28 050 SEK. Doktoranderna får högre lön i takt med att de uppnått 50 procent, 80 procent och 100 procent av forskarutbildningen. Den högsta lönen (efter disputation) ligger i nuläget på 34 500 SEK.
Doktorander vid Göteborgs universitet är statligt anställda och omfattas därmed av en rad förmåner och försäkringar.
Läs mer om förmåner och försäkringar vid Göteborgs universitet.
Handledning
Varje doktorand tilldelas en huvudhandledare och en biträdande handledare. Tilldelning av handledare sker i samråd mellan doktoranden och studierektor för forskarutbildningen. Presumtiva doktorander behöver inte kontakta eventuellt tilltänkta handledare innan de ansöker till forskarutbildningen.
Avhandlingen
Avhandlingen kan antingen skrivas som en sammanläggningsavhandling, det vill säga flera artiklar och/eller papers som föregås av ett introduktionskapitel, så kallad kappa, eller som en monografi, det vill säga en sammanhängande bok.
Doktoranderna förväntas presentera sitt avhandlingsarbete vid ett antal tillfällen under forskarutbildningen: I slutet av det första året på forskarutbildningen anordnas en presentation av avhandlings-pm, vilket innebär att förstaårsdoktoranderna presenterar ett första utkast på sin avhandling för hela institutionen, och får frågor och feedback från kommentatorer. När cirka 50 procent av forskarutbildningen är avklarad presenterar varje doktorand ett paper eller kapitel av sin kommande avhandling vid ett av institutionens specialseminarier.
När cirka 80 procent av forskarutbildningen är avklarade presenterar varje doktorand två kapitel (vid monografier), eller ett kapitel och kappan (vid sammanläggningsavhandling) ur sin avhandling vid institutionens allmänna forskningsseminarium.
Slutligen försvarar doktoranden sin avhandling vid en publik disputation, där avhandlingen diskuteras med en opponent, och en betygsnämnd beslutar om huruvida avhandlingen är godkänd.
Internationellt kontaktnät
Utbildning på forskarnivå ger goda möjligheter att etablera internationella kontakter. Doktoranden kan exempelvis medverka vid forskningskonferenser och eventuellt delta i forskningsarbetet vid ett utländskt lärosäte.
Framtida karriär
En doktorsexamen i statsvetenskap kan leda till en forskarkarriär inom eller utanför akademin, till undervisning på olika nivåer inom universitetet, eller till en karriär som till exempel samhällsanalytiker i offentlig verksamhet eller inom politiken.