Göteborgs universitet
Länkstig

Ämnesområden, projekt och expertlistor

Statsvetenskapliga institutionen bedriver internationellt framgångsrik forskning. Forskningen organiseras i olika forskargrupper och forskningsprogram.

Vad är statsvetenskap?

Hur ska vi kunna leva tillsammans? Det är en av de viktigaste frågor vi människor ställs inför. I demokratiska samhällen med välfungerande politiska institutioner kan konflikter mellan olika grupper hanteras genom fria val, genomtänkt lagstiftning och en rättssäker och effektiv offentlig förvaltning. Där sådana institutioner saknas riskerar politiska motsättningar i stället att leda till våld och instabilitet – eller till att en grupp tar makten på bekostnad av alla andra.

Statsvetenskapen, vetenskapen om politik, undersöker varför politiska konflikter uppstår och hur de hanteras i olika samhällen och i det internationella systemet.

Vi som arbetar vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg bedriver forskning och erbjuder undervisning och handledning inom alla ämnets huvudområden – internationella relationer, jämförande politik, offentlig politik och förvaltning och politisk teori. Institutionen är värd för flera stora forskningsprogram. Hit hör valforskningsprogrammet, som har studerat svenska väljare sedan 1950-talet, Quality of Government-programmet, som undersöker korruption och statliga institutioner, och Varieties of Democracy-programmet, ett globalt projekt för att mäta demokrati. Men institutionen är också hem för en rad andra forskargrupper som arbetar vid den internationella forskningsfronten.