- Varför valde du Matematikprogrammet?
- Hur har du upplevt utbildningen så här långt?
- Upplever du stora skillnader jämfört med matteundervisningen på gymnasiet?
- Beskriv en typisk dag på matematikprogrammet
- Har du några tips till nya studenter på matematikprogrammet?
- Engagerar du dig i något utöver studierna?
- Vad vill du göra efter utbildningen?
Anna är nöjd med sitt val
Anna Evenson började studera på Matematikprogrammet hösten 2021. Vi ställde några frågor till henne.
Varför valde du Matematikprogrammet?
- För mig stod det mellan Matematikprogrammet på GU eller Teknisk Matematik på Chalmers. Jag var intresserad av den teoretiska delen av matematik, det mer abstrakta och då kände jag att Matematikprogrammet var rätt val för mig.
Våra föreläsare är väldigt kompetenta och visar verkligen att de tycker att de tycker ämnena de undervisar i är intressanta. Jag är väldigt taggad på när vi kommer att fördjupa oss i lite mer specifika delar av matematiken.
Hur har du upplevt utbildningen så här långt?
- Jag tycker att det har varit bra, jag är jättenöjd med mitt val. Jag tycker att det är en otroligt spännande utbildning. Jag är väldigt nöjd med alla kurser jag gått hittills.
Det är väldigt trevligt också att vi har ett uppehållsrum ”LaPlace”, där alla matematiker brukar sitta och äta och hänga och plugga. Där kan vi också umgås mellan klasserna och det tycker jag är väldigt givande.
Jag är väldigt nöjd både med utbildningen i sig men även det sociala.
Upplever du stora skillnader jämfört med matteundervisningen på gymnasiet?
- Matematikprogrammet handlar mycket om att kunna förstå vad du arbetar med så att du kan lösa uppgifter utifrån den teorin du har fått lära dig. Det är stor skillnad på universitetsmatten jämfört med gymnasiematten. Även fast du inte har behövt plugga mycket på gymnasiet så ska du inte förvänta dig att det kommer att gå lika naturligt med matten här.
Beskriv en typisk dag på matematikprogrammet
- En vanlig dag kan vi börja med en föreläsning klockan 8. Man sitter sedan på föreläsningen till kvart i 10. Efter det brukar det vara en övningslektion, med mer tid för att ställa frågor än under en föreläsning.
Efter det brukar vi gå till vårt uppehållsrum ”La Place”. Vi brukar sitta där och äta mat tillsammans. På eftermiddagen brukar det vara tid för självstudier. Det finns diverse rum där man kan sitta och studera i. Antingen tar man ett tomt klassrum tillsammans med några kompisar och använder sig av tavlan eller så väljer man att sätta sig i ett tyst rum där man kan fokusera.
På tisdagseftermiddagar har vi fika som SG Matte ordnar på La Place. Då kan man prata med de andra och så kan man diskutera matteproblem. Det finns också en studiehjälp för ettorna på eftermiddagarna. Där går det att få hjälp av två övningsledare som hjälper till med saker man behöver hjälp med.
Har du några tips till nya studenter på matematikprogrammet?
1. Se till att hitta en bra studieteknik som passar för just dig – det kommer att löna sig i framtiden. Det är väldigt individuellt, bara för att något fungerar för en person så kanske det inte gör det för dig. Så lägg tid på att hitta vad som funkar just för dig. Jag tycker att det är smart att höra med andra, för att få idéer hur man kan göra. Ett tips är att ta hjälp av personer i kurserna över.
2. Kom ihåg att det viktigaste inte är att få högsta betyg hela tiden. Det är viktigt att man också har ett liv utanför, att man skaffar sig en grupp med vänner och engagerar sig i något. Så att man får med sig det också.
Engagerar du dig i något utöver studierna?
- Jag driver studentgruppen SG Mattes sociala mediekonton just nu. Det är jätteroligt. Det finns också många andra föreningar som man kan gå med i. Jag har joinat ett av medicinarnas spex och jag tycker att det är väldigt roligt att få den möjligheten även fast man inte läser med just dem, så kan man ändå gå med där och lära känna folk från andra program.
Vad vill du göra efter utbildningen?
- Det är svårt att säga nu eftersom arbetsmarknaden ändå är väldigt bred. Det finns många olika områden man kan jobba inom efteråt. Man behöver inte gå en master.
Men jag känner att jag vill fortsätta att läsa mer matematik och lära mig om ämnet. Det är också därför jag drömmer om att få doktorera senare, inom något ämne så att jag kan fortsätta att bara få grotta ner mig och specialisera mig inom en viss del av matematiken.
Andra saker som verkar spännande är till exempel om man vill programmera. Det finns massa olika möjligheter, bara för att man har valt en väg nu så kan man alltid byta senare.