
Avancerade metoder för dokumentation och analys av byggd miljö
Om utbildningen
I kursen undersöker du den byggda miljön som en dynamisk resurs med ekonomiskt, socialt och kulturellt värde, där bevarande och förändring kräver kritisk analys och djup förståelse.
Kursen ger dig kunskap och praktiska färdigheter i dokumentations- och analysmetoder, med fokus på datainsamling och tolkning av bebyggelsens materiella, strukturella och rumsliga egenskaper. Kursen ger dig också möjligheter att utveckla väl underbyggda strategier för bevarande och hållbar förändring. Kursen omfattar mätning, ritning, 3D-dokumentation, digital visualisering och vetenskaplig analys av material, hantverk och strukturer. Även metoder för kulturmiljöplanering, platsanalyser och värdebedömning introduceras under kursens gång.
Kursen är öppen för studenter från olika utbildningsbakgrunder och använder sig av tvärvetenskapliga tillvägagångssätt. Undervisningen kombinerar fältarbete, föreläsningar, seminarier, workshops, laborationer och studiebesök. Inlämningsuppgifterna består av att skapa en utställning och en vårdplan.
Kusen ges på engelska.
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till kursen krävs en kandidatexamen i kulturvård (180 hp) eller motsvarande.
Studenter med annan akademisk bakgrund som är relevant för kulturvård såsom arkitektur, arkeologi eller byggnadsteknik, motsvarande minst en examen (180 högskolepoäng) eller med likvärdiga meriter från yrkeslivet kan, efter prövning, ges tillträde till kursen.
Urval
Högskolepoäng inom kulturvård.