Kursplan

Avancerade metoder för dokumentation och analys av byggd miljö

Advanced methods for documentation and analysis of built environments

Kurs
KUA702
Avancerad nivå
15 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2025/586
Ikraftträdandedatum
2025-09-01
Beslutsdatum
2025-01-23
Gäller från termin
Höstterminen 2025
Beslutsfattare
Institutionen för kulturvård

Betygsskala

Tvågradig skala

Kursens moduler

Seminarier, 3 Högskolepoäng
Workshops, 3 Högskolepoäng
Projektuppgifter, 9 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen är obligatorisk för en masterexamen för Masterprogram i kulturvård (N2KUV).

Kursen kan ingå i följande program: 1) Masterprogram i kulturvård (N2KUV)

Kursen kan ges som fristående kurs.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs en kandidatexamen i kulturvård (180 hp) eller motsvarande.

Studenter med annan akademisk bakgrund som är relevant för kulturvård såsom arkitektur, arkeologi eller byggnadsteknik, motsvarande minst en examen (180 högskolepoäng) eller med likvärdiga meriter från yrkeslivet kan, efter prövning, ges tillträde till kursen.

Innehåll

Den här kursen behandlar den befintliga bebyggelsen som en livsmiljö och resurs med ekonomisk, social och kulturell potential där bevarande och omvandling kräver en djup förståelse och kritisk analys av bebyggelsens egenskaper, användning och värden.


Kursens syfte är att ge studenter kunskap och praktiska färdigheter i olika metoder för dokumentation och analys av bebyggelse. Särskild vikt läggs vid att ge studenterna verktyg för att samla in och analysera data till komplexa materiella, strukturella och rumsliga egenskaper på olika skalor. Kursen rustar studenter för att ta fram gedigna kunskapsunderlag för bevarande och känslig omvandling av bebyggelse med hänsyn till historiska, samtida och potentiella framtida bidrag till en hållbar samhällsutveckling.


Kursen omfattar uppmätning och ritning, skanner- och bildbaserad 3D-dokumentation, digitala visualiseringstekniker, och tekniska vetenskapliga analyser av material, hantverk, konstruktioner och bebyggelsemiljöer. Kursen introducerar metoder inom kulturmiljöplanering för platsanalys och värdering.


Kursen är öppen för studenter med olika bakgrunder och fokuserar på att utveckla analytisk kompetens genom tvärvetenskaplig integrering av olika ämnesområden. Studenterna arbetar med verkliga fall där de, både individuellt och i grupp, får praktisera dokumentations- och analysmetoder samt lära av olika specialister inom fältet. Fältarbete kombineras med föreläsningar, seminarier, workshops, laborationer och studiebesök. Kursen innefattar två projektarbeten som resulterar i en utställning och en vårdplan.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:


Kunskap och förståelse

• Visa kunskap om den historiska utvecklingen av dokumentation och visualisering av kulturarv, inklusive specialisters roller och deras bidrag,
Redogöra för dokumentationens och visualiseringens historia inom kulturvården,
• Förstå principerna och tillämpningarna av olika dokumentationsmetoder och analytiska verktyg samt deras lämplighet i specifika sammanhang,
• Känna igen de typer av data som erhålls genom analytiskt arbete och förstå deras fördelar, begränsningar och relevans inom kulturarvsdokumentation,

Färdighet och förmåga

• Tillämpa metoder för dokumentation av bebyggelse med hjälp av lämpliga tekniker och verktyg,
• Samla in och analysera data om materialegenskaper i byggda miljöer,
• Genomföra platsanalyser och värderingar med etablerade metoder,


Värderingsförmåga och förhållningssätt

• På ett tydligt sätt kommunicera sambandet mellan egenskaper, användning och värden i bebyggelse både muntligt, visuellt och skriftligt, samt
• Identifiera, exemplifiera och kritiskt analysera problem och etiska frågeställningar i olika metoder för dokumentation och analys av bebyggelse.

Hållbarhetsmärkning

Kursen är hållbarhetsrelaterad, vilket innebär att minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av Göteborgs universitets fastställda kriterier för hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Kursen består av fältarbetsprojekt, workshops, föreläsningar, seminarier, studiebesök och laborationer. Kursen innefattar även studieresor, vilket innebär resor och frånvaro från ordinarie studieplats.


Studier genomförs både i grupp och individuellt. Kursen kräver arbete på plats och aktivt deltagande i projektarbete, seminarier, workshops och laborationer.


All undervisning och samtliga föreläsningar hålls på engelska. Individuell handledning kan ges på engelska eller svenska.

Examinationsformer

Kursens mål bedöms genom:

Examination 1: Seminarier (Seminars) 3 hp
Examination 2: Workshops (Workshops) 3 hp
Examination 3: Projektuppgifter (Project assignments) 9 hp

Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).

Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.

Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.

Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.

Betyg

På kursen ges något av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U).

För betyget Godkänd (G) på kursen krävs betygen Godkänd (G) på samtliga provmoment.

Kursvärdering

Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.

Övriga föreskrifter

Dator och kamera:

För att kunna följa och klara kursen krävs en hög nivå av allmän datorvana. Alla studenter förväntas ha tillgång till en dator, helst en bärbar som kan tas med i fält, med en uppdaterad och avancerad konfiguration för 3D-programvara, samt en modern kamera – antingen en inbyggd mobilkamera eller en systemkamera.


Kostnader:

Studenten svarar själv för kostnader för litteratur, förbrukningsmaterial, personliga verktyg samt personlig skyddsutrustning. Extra kostnader kan tillkomma i samband med studier på annan ort, studiebesök eller studieresa.


Arbetsmiljö:

Riskidentifiering och Arbetsmiljöverkets tillämpliga AFS framgår av Kursguiden. Läs mer: http://medarbetarportalen.gu.se/miljohandbok/Policy/ Miljö

Miljö och hållbar utveckling:

Göteborgs universitets miljöledningssystem är certifierat enligt ISO 14001 och EMAS. Det innebär att vi på institutionen och fakulteten arbetar med miljöfrågor på ett strukturerat och långsiktigt sätt. Varje år genomförs både intern och extern miljö-revision av universitetets verksamhet.

Kvalitetssäkring:

Uppföljning och utvärdering av programmet sker i enlighet med gällande Policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning vid Göteborgs universitet.