Carl pluggar till dietist
Carl Nummelin började läsa på dietistprogrammet vid Göteborgs universitet hösten 2019. Här berättar han om det bästa med programmet och vad han vill göra när han är färdig med utbildningen.
Hej Carl Nummelin, student på dietistprogrammet! Hur kom du fram till att det här var ett program för dig?
– Jag tycker att det är så himla roligt med mat och vad det gör med oss. Jag har alltid gillat att lära mig om hur kroppen fungerar. På dietistprogrammet får jag lära mig om exakt allting som handlar om kost. Jag tycker att jag kunde rätt mycket om det redan förut, men det som gör programmet så intressant är att det slår hål på väldigt många myter som finns till exempel om vad man ska eller inte ska äta.
Vad gillar du med dietistprogrammet nu när du har gått där ett tag?
– Även om kosten står i centrum så är programmet väldigt brett och tvärvetenskapligt, och det tycker jag är bra. Under första året pluggar man bland annat biologi, kemi, biokemi och nutrition. I årskurs två har vi en stor variation av ämnen, bland annat statistik och psykologi. Vi har många praktiska moment som till exempel kostregistreringar, kostundersökningar och laborationer.
– Utbildningens upplägg gör att man börjar känna sig kunnig ganska snabbt och sedan fortsätter man att lära sig mer. För mig gör blandningen av teori och praktik att det ofta, eller nästan alltid, känns väldigt kul att plugga.
– Jag tycker också att relationen till lärarna på programmet är väldigt bra. När jag pluggade statsvetenskap och nationalekonomi var klasserna ganska stora. Man var en person i ett helt ”stim”. Här känns det mer personligt, som om de flesta vet vem man är. Det gör att jag upplever utbildningen som bättre, för man kan få hjälp och man får respons på det man gör på ett helt annat sätt.
Även om kosten står i centrum så är programmet väldigt brett och tvärvetenskapligt – det tycker jag är bra.
Du har redan haft en del praktik på din utbildning. Var har du varit och vad har det gett dig?
– Under första året var jag på en vårdcentral här i Göteborg, på en mottagning för barn och unga. Under det andra året har jag varit på en kirurgavdelning på sjukhuset i Karlstad. Jag tycker att praktiken ger bra inblick i det som vi har lärt oss i teorin och hur användbara kunskaperna är. Man får upp också ögonen för alla olika jobbmöjligheter som en dietist har! Det är tack vare praktiken som jag har insett att arbete i sjukvården är mycket mer fartfyllt än vad jag trodde.
Vad tycker du att du har lärt dig om dig själv under utbildningen?
– Jag har lärt mig att jag har förmågan att vara disciplinerad. Innan jag började här testade jag att plugga på några andra utbildningar. Då tänkte jag att det här med att vara student i tre år verkade väldigt svårt. Men om man verkligen är intresserad av sitt huvudämne blir studierna roliga och enklare.
– Jag tycker också att jag har utvecklats tack vare de andra i klassen. Vi är en ganska liten klass på runt 30 personer. Åldersspannet är rätt stort, 19-35 år. Vi är inte indelade i samma smågrupper hela tiden, utan man får umgås med alla. Det ger väldigt mycket.
Tack vare praktiken har jag insett att arbete i sjukvården är mycket mer fartfyllt än jag trodde.
Vad tycker du är bäst med Göteborg som stad att plugga i?
- Att plugga i Göteborg är att plugga i en stad som faktiskt är en stad. Man kan välja vilken typ av studentliv som man vill leva. Den som vill vara med en studentförening och ha overall kan ha det. Men om man inte är intresserad av det så fungerar det också. Man måste inte vara aktiv i en studentförening för att få kompisar, det hänger inte på det. Jag kan välja själv.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Innan jag började på utbildningen var jag helt inriktad på att jobba inom friskvård. Ganska många är nog det. Men efter 1,5 år känner jag att det är inom sjukvården jag vill arbeta, och det är väldigt mycket tack vare praktiken. Nu behöver jag bara komma fram till vilken ”gren” inom dietistyrket som jag tycker är roligast. Några exempel är gastroenterologi (sjukdomar i mag- och tarmkanalen), diabetes eller att jobba med folkhälsa och patienter som har övervikt.
TEXT: ANNA VÖRÖS