Dietistprogrammet – en utbildning som leder till jobb
"Varierat och omväxlande" – det är en formulering som låter lite som en kostrekommendation. Men det är också en bra beskrivning av dietistprogrammet vid Göteborgs universitet. Jenny van Odijk, själv dietist och universitetslektor, undervisar på programmet. Här berättar hon om en spännande utbildning där du varvar teori och praktik och blir legitimerad dietist.
Hej Jenny van Odijk! Berätta vad en student på dietistprogrammet får med sig!
– Vi erbjuder studenter en varierad utbildning i kostbehandling ur ett medicinskt perspektiv. I början läser studenterna relativt teoretiska ämnen och sedan blir det alltmer konkreta ämnen för att lära sig hur man arbetar med patienter, både med förebyggande hälsovård och med kostbehandling vid olika sjukdomar. Studierna leder till ett legitimerat vårdyrke.
– De som börjar på programmet får en introduktion där de träffar yrkesverksamma dietister från många olika verksamheter. Studenterna är också tidigt med ute på en fältstudie, som det kallas, för att se hur en dietist jobbar. Det gör att studenterna ganska snabbt får en bild av yrket och om det verkar kul.
– Vi har ett nära samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och med primärvården. Studenterna har VFU, alltså praktik, inlagd under hela programmet. Vi försöker vi ha många utomstående föreläsare som jobbar praktiskt, till exempel läkare och dietister, eftersom också det ger studenterna kopplingen till den kliniknära verksamheten. Det är en styrka med vårt dietistprogram.
Här får man kunskap om kost och näringsämnen som är baserad på vetenskap för att kunna ge människor bra information och hjälpa patienter.
På vilket sätt är innehållet i programmet intressant och relevant för unga som funderar på vad de ska plugga?
– Ämnen som mat och nutrition är väldigt aktuella och diskuteras mycket i olika sammanhang och i olika kanaler. Många har tankar och åsikter om kostens inverkan på olika tillstånd. Dietistprogrammet kan vara intressant för den som är intresserad av mat och nutrition kopplat till medicinska frågeställningar. Här får man kunskap som är baserad på evidens för att kunna ge människor bra information och hjälpa patienter.
Vad får en student på dietistprogrammet mer lära sig?
– Våra studenter får fördjupade kunskaper i teoretiska ämnen som kemi, fysiologi och biokemi. De får också fördjupning i sjukdomslära och i ämnet nutrition. Det är både nutrition för att förebygga ohälsa hos friska personer och nutrition för att behandla ohälsa. Studenterna skriver uppsatser och är ute på praktik (VFU). Det är en sammansatt väg som leder fram till yrket legitimerad dietist.
En styrka med vårt dietistprogram är att vi försöker ha många utomstående föreläsare som jobbar praktiskt, till exempel läkare och dietister.
Går det att komma till dietistprogrammet direkt efter gymnasiet?
– Det är klart att det kan vara bra att skaffa sig lite erfarenhet av annat i livet. Men om man tycker att det här området är spännande så fungerar det alldeles utmärkt att komma direkt från gymnasiet. Det är en trevlig utbildning och det brukar vara ganska blandade klasser med studenter i olika åldrar, så att alla kan känna sig hemma.
Vilket är ditt bästa tips till någon som börjar på dietistprogrammet?
– Titta gärna på informationen om programmet på universitetets webbplats, så att du ser vilka ämnen man får plugga och hur en dietist jobbar. Många dietister arbetar med behandling inom primärvård och sjukhusvård, med det finns också tjänster inom företag och friskvård. Det finns flera olika vägar att välja mellan så småningom.
Hur ser arbetsmarknaden ut för dietister?
– Dietister har en god arbetsmarknad. Man kanske inte får sitt allra första jobb exakt där man vill vara, men det finns gott om både tjänster och vikariat att söka. Just vikariat kan vara en bra start om man till exempel vill prova på att bo någon annan stans.
TEXT: ANNA VÖRÖS
Liten ordlista
- Nutrition: dels läran om näringsämnen, energi och deras funktion i kroppen, dels läran om sambandet mellan föda och sjukdom.
- VFU: Verksamhetsförlagd utbildning, alltså det som brukar kallas praktik
- Evidens: vetenskaplig grund, vetenskapliga belägg
- Klinisk verksamhet: En dietists (eller läkares) arbete med att träffa patienter, samtala, göra kroppsliga undersökningar, ställa diagnos och föreslå behandling.