Länkstig

Ekonometri

Kurs
NEK206
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-84013

Om utbildningen

Kursen handlar om hur man använder data för att fastställa och kvantifiera orsakssamband mellan ekonomiska variabler. Kursen behandlar tvärsnitts-, såväl som panel- och tidsseriedata. Studenten lär sig skilja mellan orsakssamband och korrelationer. För en empirisk analys av ett orsakssamband behövs en orsak till en exogen variation. Kursen introducerar två ekonometriska metoder (den vanliga minsta kvadratmetoden och regressionsanalys med instrumentella variabler) för att ta reda på olika orsaker till exogen variation.

Studenten lär sig hur man använder kontrollvariabler, mätfel och jämviktsförhållanden ("samtidiga ekvationer") vid bedömning av rimligheten för ett antagande av exogenitet.

Studenten lär sig hur man genom statistiska test kan redogöra för det faktum att ett dataset inte innehåller 1) data om alla relevanta ekonomiska aktörer, 2) mätningar av alla bestämmande faktorer för aktörers beteende. Förutom att lära sig de teoretiska grunderna för ekonometriska metoder, lär sig studenten tillämpa dessa på verkliga ekonomiska data. För detta ändamål kommer studenten lära sig att bearbeta och analysera ekonomiska data med hjälp av en statistisk programvara.

Angående urvalskriteriet max 165 hp som anges nedan: Du får ha läst hur många poäng som helst, men enbart 165 poäng räknas in i urvalet. Poäng över 165 hp ger därmed ingen extra fördel.

Behörigheter och urval

Behörighet

För tillträde till kursen krävs minst 30hp genomgångna kurser från grundnivå i nationalekonomi, varav minst 15hp skall vara med godkänt resultat.

Förkunskaper motsvarande 7,5 hp i statistik eller motsvarande rekommenderas.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp

Efter studierna

Inom många kvalificerade jobb i privat och offentlig verksamhet krävs en god förmåga att analysera komplexa samhällsekonomiska frågor. Genom studier i nationalekonomi får du verktyg för att samla in, analysera och tolka data. Våra studenter är eftertraktade på arbetsmarknaden och arbetar bland annat för Nordea, Volvo, Swedbank, Skatteverket, Utrikesdepartementet, Finansdepartementet, Göteborgs universitet, SCA och SEB. Lär mer om våra alumner. 

En annan möjlighet är att satsa på en forskarkarriär. Institutionen för nationalekonomi med statistik vid Göteborgs universitet har en bred forskningsverksamhet inom bland annat miljöekonomi, finansiell ekonomi, utvecklingsekonomi och beteendeekonomi. Läs mer om vår forskning.

Så är det att plugga

Lokaler

Större delen av Handelshögskolans verksamhet finns på Vasagatan 1, men vi har också lokaler på Viktoriagatan 13. I lokalerna på Vasagatan 1 finns dessutom ekonomiska biblioteket, som är flera våningar högt och har många studieplatser.

Läs mer om lokaler