
Elin arbetar med barn och deras hörsel
– Om man är intresserad av både teknik och medicin, men samtidigt vill arbeta med människor, då kan audionomyrket vara helt rätt, säger Elin. Audionomprogrammet var lite av en chansning för Elin, men visade sig vara ett mycket bra val. Idag jobbar hon som barnaudionom i Hörselteam barn och ungdom i Göteborg.

Berätta kort, vad gör du som barnaudionom och vilka åldrar jobbar du med?
– Jag gör undersökningar, det vill säga mäter hörselfunktion och jag ger stöd och behandling till barn och deras vårdnadshavare - det är min yrkesvardag. Jag träffar barn i alla åldrar, från bebisar upp till 18-åringar.
Hur undersöker man hörsel på barn?
– För att mäta hörseln använder jag många olika slags metoder. Varje barn är unikt och man måste avgöra vilken mätmetod som fungerar bäst för just det barnet, det blir ett samspel, ofta under lek och begränsad tid, eftersom fokus inte alltid varar så länge när det kommer till barn!
– På bebisar utför vi till exempel en specialmätning som kallas för hjärnstamsaudiometri. Och tolkningen görs i tätt samarbete med läkare på avdelningen för Hörsel och balans. Från ungefär 6 månaders ålder börjar vi testa små barn med så kallade psykoakustiska tester. Vi mäter barns hörsel med observations-, tittlåde- eller lekaudiometri, beroende på ålder och möjlighet till deltagande.

Vad innebär habilitering inom hörselvården?
– Habiliteringen innebär bland annat stöd, behandling och hjälpmedel, vi arbetar tvärprofessionellt med andra professioner i teamet. Vid habiliteringen provar vi ut hörapparater och andra hjälpmedel vid behov, men en stor del handlar även om mötet med patienten och vårdnadshavare, motivationsarbete och att barn skall bli proffs på sin egen hörsel och sina behov. Att ge möjligheten till en så god utveckling för kommunikation som möjligt.
Jag jobbar väldigt nära mina audionomkollegor, och även i team tillsammans med andra professioner – det är väldigt givande och utvecklande.
Kan du beskriva en typisk arbetsdag?
– Man vet nästan aldrig precis hur en dag blir! Vilket jag tycker är en del av charmen och det roliga, ofta handlar det om möten med patienter och deras familjer, och när man har just barn som sin patientgrupp så kan man inte planera allt i förväg, det får bli lite det som fungerar för barnet just den dagen. Vissa dagar arbetar jag mer specifikt med diagnostik och vissa dagar mer fokus på habilitering.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa är nog just patientgruppen barn och deras familjer. Att få se både patient och vårdnadshavare utvecklas under tid är väldigt häftigt. Men det kan samtidigt vara en utmanande och svår process.
Hur förberedde utbildningen dig för arbetslivet?
– Jag upplever att man fick en bra grund att stå på som nybliven audionom, det var väldigt bra att man flera gånger under utbildningen var ute på praktik så man fick känna på och testa arbetet under utbildningstiden. Praktikperioderna är också en viktig del för att skapa kontakter och visa intresse för kommande arbetsplatser.
Hur upplevde du tiden som student i Göteborg?
– Det var en bra tid, jag tyckte att tempot på utbildningen var lagom, jag hann med både att plugga och att lära känna Göteborg, som då var en ganska ny stad för mig.
Hur såg din väg från examen till ditt nuvarande jobb ut?
Jag började sommarjobba sista året på utbildningen, sedan fick jag ett vikariat i Borås. Jag jobbade på audionommottagningen i Borås i cirka fyra år innan jag sökte en tjänst i Göteborg och under en ytterst kort period arbetade på audionom-mottagningen här innan det öppnades för ett vikariat i Barnteamet, vilket kändes helt rätt att söka! Både för nya utmaningar och att jag sedan utbildningen alltid tänkt att jag ville testa på att arbeta med barn. Och sedan dess, 2020, har jag jobbat som barnaudionom.
Viktiga egenskaper för en audionom, enligt Elin:
- Man måste tycka om att arbeta med människor.
- Man måste ha intresse för både teknik och medicin.
- Man bör vara flexibel och lyhörd eftersom det är människor man arbetar med!
TEXT & FOTO: JOSEFIN BERGENHOLTZ