Kursplan

Fysioterapi och habilitering med inriktning mot barn och ungdom

Kurs
FYS010
Avancerad nivå
7,5 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
G 2017/9
Ikraftträdandedatum
2018-01-10
Beslutsdatum
2017-11-07
Gäller från termin
Vårterminen 2018
Beslutsfattare
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi

Kursens moduler

Fysioterapi och habilitering med inriktn mot barn och ungdom, 7,5 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen ges som fristående kurs och kan ingå i magister/masterexamen inom huvudområdet fysioterapi.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs fysioterapeutexamen om 180 högskolepoäng eller motsvarande (examensarbete 15 hp på grundnivå ska ingå).

Innehåll

Generella teorier och modeller för arbete med barn och ungdomar med funktionsnedsättningar inom habilitering.

  • Habiliteringens utveckling; uppdrag och arbetsmetoder
  • Analys av begreppen sjukdom/skada -funktion - aktivitet - delaktighet och hälsa från olika perspektiv
  • Fördjupning av utvecklings- och lärandeteorier vad gäller psyko-motorisk utveckling vid olika typer av funktionsnedsättningar
  • Yrkesspecifika (fysioterapeutiska) teorier och modeller för utredning och intervention vid arbete med barn och ungdomar med funktionsnedsättningar inom habilitering
  • Analys och integrering av yrkesspecifika och generella teorier och modeller ur ett habiliteringsteam perspektiv

Mål

Kunskap och förståelse

  • visa fördjupad förståelse för hur hinder och möjligheter påverkar habiliteringens uppdrag,
  • visa fördjupad kunskap om hur funktion, aktivitet och delaktighet utvecklas och relaterar till varandra samt till hälsa.

Färdigheter och förmåga

  • visa fördjupad färdighet i att självständigt kritiskt granska och värdera olika modeller för teoretiskt grundad fysioterapeutisk praxis med utgångspunkt i en specifik diagnos/problematik,
  • utveckla en fysioterapeutisk ansats för verksamhet baserad på teori, vetenskapliga rön och beprövad erfarenhet, samt redogöra för verksamhetens giltighet och förutsättningar för implementering.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa ett reflekterat förhållningssätt till eget och andra yrkesgruppers perspektiv och yrkesutövande inom habilitering,
  • diskutera och värdera betydelsen av den terapeutiska användningen av sig själv som person.

Hållbarhetsmärkning

Kursen är hållbarhetsrelaterad, vilket innebär att minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av Göteborgs universitets fastställda kriterier för hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Undervisningen består av föreläsningar och seminarier.
Undervisningsspråk: svenska

Examinationsformer

För betyget godkänt krävs
- närvaro samt aktivt deltagande i seminarier och examinationer
- godkänd skriftlig och muntlig examinationsuppgift


Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).

Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.

Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.

Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.

Betyg

På kursen ges något av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U).

Kursvärdering

Kursvärdering sker enligt anvisningar.