Länkstig

Geosystem: Fältkurs

Kurs
GVN470
Avancerad nivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-14036
Kursinnehåll
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 13 december 2024.

Kort om kursen

I den här kursen står fältträning och utveckling av dina praktiska färdigheter i centrum. Du åker på en två veckor lång fältresa till ett utomnordiskt land och får erfarenhet av provtagning och mätning av till exempel jordarter, landformer, vegetation och klimat. Möjlighet ges också att orientera sig i modern fältteknik.

Om utbildningen

Efter avslutad kurs har du en fördjupad och tillämpad kunskap om de viktigaste processerna i jordsystemet i relation till ett förändrat klimat.

Frågor som behandlas är bland annat:

  • terrestra ekosystems struktur och funktion
  • biokemiska cykler
  • klimat och mänsklig påverkan på geosystemet

Du kommer att arbeta i en grupp och under handledning utforma och genomföra eget mindre forskningsprojekt. Projekten omfattar en heltäckande vetenskaplig forskningscykel,där planering, fältarbete, analys av data samt rapportskrivning och muntlig framställning av resultaten ingår.

Kursen ingår i masterprogrammet i geovetenskap men kan även sökas som fristående kurs. 

Behörigheter och urval

Behörighet

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen om 180 hp i naturvetenskap med inriktning mot geovetenskap, miljövetenskap, kemi eller motsvarande, samt avklarat minst 30 hp på masternivå med inriktning mot geovetenskap, miljövetenskap eller kemi. Studenter med kemibakgrund måste dessutom ha fullgjort minst 15 hp i geovetenskap på masternivå eller 30 hp geovetenskap på kandidatnivå eller motsvarande.

Dessutom krävs grundläggande kunskaper i statistisk analys och programmering motsvarande GV2500 Dataanalys för geovetare, 7,5 hp.

Sökande med likvärdig utbildning kan efter prövning beredas tillträde till kursen.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.

Efter studierna

Om du studerar geovetenskap hos oss finns goda karriärmöjligheter både i Sverige och utomlands. Du kan välja att arbeta inom näringsliv, som konsult, projektledare eller inom offentlig förvaltning.

Våra tidigare studenter arbetar till exempel med naturresurshantering, klimatomställning, miljö- och hållbarhetsfrågor och samhällsbyggnad. Det finns goda möjligheter att rikta in karriären utifrån intresseområde.

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen består av:

  • föreläsningar
  • undervisning i fält
  • fältarbete
  • grupparbete

Undervisningsspråk:

Engelska

Lokaler

Institutionen för geovetenskapers lokaler finns i centrala Göteborg på Campus Medicinareberget. Vi finns i byggnaden Natrium, som invigdes 2023 och har toppmoderna labb och lärosalar.

I Natrium samlas studenter och forskare inom de naturvetenskapliga områdena biologi, molekylärbiologi, kemi, marina vetenskaper, miljövetenskap, geovetenskaper och kulturvård.

Läs mer om lokaler

Studier utomlands

Om du studerar geovetenskap vid Göteborgs universitet finns det goda chanser till utbytesstudier under din utbildning. Detta ses ofta som en god merit när man söker jobb, då många arbeten kräver internationell samverkan.

Vi har över 100 avtal inom Erasmus och andra utbytesprogram med universitet och högskolor runt om i världen, både inom och utom Europa.