Kursplan

Geosystem: Fältkurs

Earth Systems: Field Course

Kurs
GVN470
Avancerad nivå
15 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2024/78
Ikraftträdandedatum
2025-03-27
Beslutsdatum
2024-06-17
Gäller från termin
Vårterminen 2025
Beslutsfattare
Institutionen för geovetenskaper

Kursens moduler

Fältstudier, 7,5 Högskolepoäng
Grupprojekt, 7,5 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen omfattar 15 högskolepoäng (hp) på masternivå. Kursen kan även komma att erbjudas som en fristående kurs.

Kursen kan ingå i följande program:

N2GVS Geovetenskap, masterprogram

N2ACE Atmosfärvetenskap, klimat och ekosystem, masterprogram

N2MVN Miljövetenskap med naturvetenskaplig inriktning, masterprogram

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen om 180 hp i naturvetenskap med inriktning mot geovetenskap, miljövetenskap, kemi eller motsvarande, samt avklarat minst 30 hp på masternivå med inriktning mot geovetenskap, miljövetenskap eller kemi. Studenter med kemibakgrund måste dessutom ha fullgjort minst 15 hp i geovetenskap på masternivå eller 30 hp geovetenskap på kandidatnivå eller motsvarande.

Dessutom krävs grundläggande kunskaper i statistisk analys och programmering motsvarande GV2500 Dataanalys för geovetare, 7,5 hp.

Sökande med likvärdig utbildning kan efter prövning beredas tillträde till kursen.

Innehåll

Kursen ger fördjupad och tillämpad kunskap om de viktigaste processerna i jordsystemet i relation till en jord och klimat i förändring. Kursen utforskar begrepp och processer kopplade till samspelet mellan vegetation, mark, ekosystemförändring och klimat på olika skalor. Centrala frågor inom geosystemvetenskap behandlas, inklusive terrestra ekosystems struktur och funktion, biogeokemiska cykler av de viktigaste biogeokemiska cykler av centrala grundämnen, klimat och mänsklig påverkan på geosystemet.

Kursen lägger en särskild tonvikt vid fältträning och utveckling av praktiska färdigheter. Fältstudier i ett utomnordiskt land under en tvåveckors period utgör kursens huvudsakliga fokus och bidrar med praktisk erfarenhet av provtagning och mätning av grundläggande miljöegenskaper, inklusive jordarter, landformer, vegetation och klimat, samt erbjuder möjlighet att orientera sig i modern fältteknik.

Studenterna kommer att arbeta i grupper och utforma och genomföra, under handledning, eget mindre forskningsprojekt kopplade till geosystemaspekten av kursen. Projekten omfattar en heltäckande vetenskaplig forskningscykel,där planering, fältarbete, analys av data samt rapportskrivning och muntlig framställning av resultaten ingår.

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • Beskriva och förklara grundläggande naturliga processer och hur de relaterar till geosystemet i olika skalor.
  • Visa praktisk och analytisk forskningskompetens genom att integrera den teoretiska kunskapen om geosystemetsfenomen med direkta fält- och laboratorieobservationer.

Färdigheter och förmåga

  • Visa fördjupad förmåga att utforma och planera fältundersökningar där en rad relevanta fältmetoder och tekniker tillämpas. 
  • Visa förmåga att analysera och göra nyanserade tolkningar av relevanta data från geosystemet.
  • Kommunicera sammanställda forskningsresultat muntligt och skriftligt. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt bedöma validiteten av en rad olika fältmetoder.
  • Bedöma tillförlitligheten i insamlade fältdata. 
  • Kritisk granska andras rapporter muntligt och skriftligt.

Hållbarhetsmärkning

Kursen är hållbarhetsfokuserad, vilket innebär att minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av Göteborgs universitets fastställda kriterier för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll utgör även kursens huvudsakliga fokus.

Former för undervisning

Under hela kursen kommer studenterna att arbeta i grupper för att utforma, genomföra och presentera ett fältorienterat forskningsprojekt.

Undervisningen innan fältmomentet består av föreläsningar, obligatoriska seminarier och fältförberedelser, inklusive metodträning och forskningsplanering.

Under den ca två veckor långa obligatoriska fältresan sker föreläsningar och praktiskt undervisning på plats. Den förvärvade teoretiska kunskapen tillämpas på de konkreta gruppbaserade fältundersökningarna. Under fältarbetet presenterar studenterna vad som har gjorts genom att skriva individuella dagböcker som ska innehålla reflektioner över den egna inlärningsprocessen.

Aktiviteterna efter fältarbetet omfattar laboratorieanalys av fältdata, sammanställning och tolkning av resultat, muntlig framställan av forksningsresultaten samt en sammanfattande skriftlig rapport.

Undervisningsspråk: engelska

Examinationsformer

Fältstudier, 7,5 hp: Aktivt deltagande i obligatoriska aktiviteter, som seminarier och fältresa, och en självreflekterande skriftlig rapport, (U/G).

Gruppprojekt, 7,5 hp: Skriftlig rapport och muntlig presentation, (U/G/VG).

Detaljerade riktlinjer och bedömningskriterier för projektarbetet kommer finnas tillgängliga för studenten i en kursguide.

Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, bör sådan begäran inlämnas skriftligt till institutionen och ska bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap 22§).

Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller alternativ examinationsform.

I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats. Vad avser praktik och verksamhetsförlagd utbildning gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.

Betyg

På kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).

För betyget Godkänd (G) på hela kursen krävs godkänt betyg på samtliga moment i kursen. För betyget Väl godkänd (VG) som slutbetyg krävs Väl godkänd (VG) på gruppprojektarbetet samt Godkänd (G) på fältstudierna.

Kursvärdering

Studenterna ges möjlighet till anonym, skriftlig utvärdering av kursen.

Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.

Övriga föreskrifter

Studenter antagna till N2GVS Geovetenskap, masterprogram och N2ACE Atmosfärvetenskap, klimat och ekosystem, masterprogram, ges företräde till kursen.