Globala genusstudier: Introduktion till samtida genusstudier
Kort om kursen
Kursen ger dig en introduktion till fältet globala genusstudier, framför allt genom att vi går igenom feminismens och genusstudiernas olika ”vågor”. Vad kännetecknar de olika vågornas syn på kön, genus samt sociala skillnader utifrån olika globala perspektiv? Vad står på spel och hur hänger dessa vågor samman med andra vetenskapliga och samhälleliga förändringar? Sök denna kurs om du vill specialisera dig på globala utmaningar med särskilt fokus på frågor om kön och sexualitet, t ex när det gäller integration, identitetspolitik och jämlikhet.
Om utbildningen
Under det senaste halvseklet har frågor om kvinnor och män, om jämlikhet och könsroller, debatterats intensivt i många samhällen. Samtidigt har dessa kategorier ifrågasatts och utmanats, genom synliggörandet av ickebinaritet och sexualiteter bortom heteronormer. Detta, liksom insikter om att kön, genus och sexualitet inte är entydiga kategorier som förstås likadant över hela världen eller genom historien, har lett till att vi inte längre talar om ”feminism” utan om ”feminismer”. I kursen lär du dig vad som kännetecknar de olika feminismerna och relaterade genusteorier utifrån lokala, regionala och globala perspektiv. Dessa olika teorier får konsekvenser i hur vi förstår olika sexualiteter, könstillhörigheter, etniciteter och klasstillhörigheter.
Kursen ges på engelska.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %).
Efter studierna
Ämnet globala studier riktar sig till dig som siktar på ett yrkesliv inom verksamheter som arbetar med globala utmaningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Genom att läsa globala genusstudier specialiserar du dig på utmaningar med särskild koppling till frågor om kön och sexualitet, till exempel när det gäller integration och jämlikhet. Kurserna lämpar sig och för dig som vill komplettera din utbildning i andra ämnen.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen bedrivs genom föreläsningar och seminarier. På seminarierna diskuteras aktuella och klassiska texter som relateras till föreläsningarna, och tillsammans med andra studenter med andra perspektiv och erfarenheter fördjupar du dina kunskaper. I delkurserna får du skrivuppgifter som syftar till att med hjälp av litteratur och övrigt kursinnehåll utveckla och utmana dina föreställningar och därigenom utveckla ditt eget kritiska och reflektiva tänkande.
Lokaler
Undervisningen äger rum i Annedalseminariet som ligger nära Slottsskogen i centrala Göteborg. Den fysiska studiemiljön kännetecknas av både större gradängsalar och mindre seminarie- och grupprum som är välutrustade med teknologi. Utöver våra undervisningslokaler finns grupprum och studieplatser som du kan nyttja på vardagar och helger. Annedalsseminariet är tillgänglighetsanpassat med hiss, orienteringsskyltar med punktskrift, ramp vid huvudentrén, tillgänglig toalett och automatiska dörröppnare. Hållplatser för spårvagn och buss finns i nära anslutning. En bit bort ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket där du kan låna kurslitteratur. I närheten av våra lokaler ligger också Linnéstaden och Haga där det finns gott om caféer och ett levande studentliv.