Kursplan

Globala genusstudier: Introduktion till samtida genusstudier

Global Gender Studies: Introduction to contemporary gender studies

Kurs
GS1117
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2025/112
Ikraftträdandedatum
2025-03-15
Beslutsdatum
2025-01-17
Gäller från termin
Höstterminen 2025
Beslutsfattare
Institutionen för globala studier

Betygsskala

Tregradig skala

Kursens moduler

Uppgift 1, 3 Högskolepoäng
Uppgift 2, 3 Högskolepoäng
Uppgift 3, 3 Högskolepoäng
Uppgift 4, 3 Högskolepoäng
Uppgift 5, 3 Högskolepoäng

Inplacering

Kursen är en fristående kärkurs på grundnivå.

Kursen kan ingå i följande program: 1) Kandidatprogrammet i globala studier (S1GLS)

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Innehåll

Kursen ger en grundläggande förståelse för centrala idéer kring kön, genus, sexualitet och intersektionalitet. Kursen är indelad i fem moduler, som var och en fokuserar på olika ”feministiska vågor”. Vi kommer att utforska vad varje våg stod för, vad som utlöste dem och hur de förändrades över tid på grund av både interna och externa faktorer. Vi läser klassiska texter och sätter in dem i sitt historiska och sociala sammanhang, vilket ger verktyg för att förstå och analysera kön och genus i dagens globaliserade värld. Vi kommer också att titta på hur genusvetenskapen ser på utveckling och globalisering och hur dessa förhåller sig till Nord och Syd. Under kursens gång kommer vi att fördjupa oss i viktiga och omstridda begrepp som kön, genus, feminism, maskulinitet/femininitet, queer, trans, heteronormativitet och intersektionalitet. Kursen kan också komma att beröra postkoloniala och posthumanistiska teorier, kritiska globaliseringsperspektiv, kritisk rasteori och samtida idéer om materialism och emotioner. I slutet av kursen kommer studenten ha en solid grund i genusvetenskap och en djupare förståelse för hur ovanstående begrepp relaterar till samtida frågor och feministisk aktivism.

Mål

Efter avslutad kurs kommer studenten att kunna:

Kunskap och förståelse

  • redogöra för grundläggande kunskaper om teorier om kön, genus, sexualitet och intersektionalitet 
  • visa en grundläggande förståelse för maktrelationer i relation till kategorier som genus, queer, etnicitet/ras och klass 

Färdighet och förmåga

  • både muntligt och skriftligt undersöka och jämföra företeelser i samhälle, kultur och media utifrån globala genusvetenskapliga teorier, begrepp och frågeställningar
  • förbereda sig inför och aktivt delta i seminariediskussioner
  • identifiera, beskriva och diskutera grundläggande teorier, begrepp och frågeställningar inom globala genusstudier

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt utvärdera kulturella, politiska och historiska företeelser utifrån kategorin kön
  • visa förtrogenhet med den akademiska världen och dess grund i kritiskt tänkande.

Hållbarhetsmärkning

Ingen hållbarhetsmärkning.

Former för undervisning

Undervisningen sker huvudsakligen i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier.

Undervisningsspråk: engelska

Examinationsformer

Examinationen kommer att genomföras genom närvaro och aktivt deltagande i fem (5) obligatoriska seminarier och fem (5) obligatoriska individuellt skrivna korta seminarieuppsatser.

Frånvaro från obligatoriska seminarier kommer att kompenseras med ytterligare eller utökade uppgifter enligt instruktioner från kursledarna.

Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).

Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.

Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.

Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.

Betyg

Betygsskalan består av: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).

För att erhålla betyget Godkänd på kursen krävs betyget Godkänd på samtliga inlämningsuppgifter.

För att erhålla betyget Väl godkänd på kursen krävs, förutom att kraven för betyget Godkänd är uppfyllda, betyget Väl godkänd på tre (3) av de skriftliga inlämningsuppgifterna.

Kursvärdering

Kursansvarig ansvarar för att systematiskt och regelbundet samla in studenternas synpunkter på kursen och för att se till att resultatet av utvärderingarna i olika former beaktas vid utveckling av kursen.

Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.