Hem- och konsumentkunskap 3 för lärare 7-9
Om utbildningen
Delkurs A: Konsumtion och hushållens ekonomi, 7,5 hp
Kursen problematiserar resursanvändning och konsumtionens betydelse för välfärd och hållbar utveckling. Individers och hushålls ekonomiska förutsättningar och villkor behandlas samt relateras till påverkande samhälleliga ramfaktorer. Hushållsekonomiska strategier samt verktyg för ekonomisk planering introduceras, prövas och diskuteras. Unga individers konsumtionsprocesser kopplat till identitetsskapande diskuteras. Konsumentlagar samt stöd som finns för konsumenter identifieras. Utifrån konsumtion och ekonomi fokuseras samband mellan kunskapssyn, lärande och bedömning.
Delkurs B: Miljö och livsstil, 7,5 hp
Kursen problematiserar hemmet, bostaden och skolan som ram för vardagliga aktiviteter med betoning på kök som måltids-, arbets- och lärmiljö. Lärmiljöns betydelse för alla elevers möjlighet att lära diskuteras och problematiseras. Samspelet mellan vardagliga praktiker i hushållet och det omgivande samhället synliggörs. Livsmedels produktions- och konsumtionskedjor behandlas med koppling till etiska ställningstaganden och resurshushållning. I delkursen identifieras, prövas och diskuteras olika sätt att underhålla och vårda hushåll, undervisningslokaler och utrustning ur ett hållbarhetsperspektiv. Arbetsfördelning i vardagen behandlas med särskild hänsyn till perspektivet jämlikhet och jämställdhet. Delkursens ämnesområde bearbetas och analyseras i ett ämnesdidaktiskt perspektiv.
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till kursen krävs godkänt resultat om 15 hp från ämneskurserna L9HK10 Hem- och konsumentkunskap 1 för lärare 7-9, 15 hp, L9HK20 Hem- och konsumentkunskap 2 för lärare 7-9, 15 hp, eller motsvarande kunskaper
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.