Bild
Länkstig

Historiska djurstudier: Människors relationer med djur, från medeltid till nutid

Kurs
HI1993
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-20039
Kursinnehåll
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 13 december 2024.

Kort om kursen

Vilken roll har djur spelat för människors livsvillkor? På vilka sätt har människor och djur interagerat och hur har detta förändrats över tid? Med dessa frågor som utgångspunkt syftar kursen till att ge en bred orientering om djurens såväl som mänsklighetens historia och hur denna på olika sätt i tid och rum varit sammanvävd. Kursens tema är människors interaktion, domesticering som civilisering, med djur, och de frågor relationen med djur givit upphov till. Tyngdpunkt ligger på Norden med utblickar till Europa, från medeltiden till idag.

Om utbildningen

Genom historien har djur i viktiga avseenden format människors livsvillkor och den bredare samhällsutvecklingen. Djur har spelat en central roll i livsmedelsförsörjning, produktion av varor, transporter, krigföring och epidemier. Djur har kontrollerats, kommodifierats och modifierats för att uppfylla människans behov av föda, kraftkällor, sällskap, underhållning och råmaterial. Djur och djurhållning har satt djupa spår i allt från kulturella uttryck till det fysiska landskapet. Interaktioner med djur är en konstant i mänsklighetens historia och en bättre förståelse av hur och varför dessa interaktioner har utvecklats över tid erbjuder nya sätt att analysera historisk förändring. Kursen syftar till att ge en bred orientering om människors och djurs nära sammanvävda historia från medeltiden till idag. Den geografiska tyngdpunkten ligger på Norden, men undervisningen omfattar även utblickar mot Europa.

Undervisningen utgår i betydande grad från relevant källmaterial och frågor om var och hur mötesplatser mellan människa och djur har uppstått under olika tider. Kursen är indelad i tre delkurser och följer en i huvudsak kronologisk struktur.

Delkurs 1: Utifrån lagtexter och andra bevarade källor belyser den första delkursen hur djur, vilda som tama, omtalades, ordnades och värderades under Nordens medeltid.

Delkurs 2: delkursen behandlar bland annat djurens roll i mänskliga samhällens produktion och konsumtion. Exempelvis berörs sillfiske, jakt, pälshandel, kokkonst och djurgårdar.

Delkurs 3: I delkurs tre fördjupas studiet av djurs olika värde i människans ordning. Utifrån lagar och förordningar behandlas djurhållnings- och bevarandefrågor, handel med exotiska djur, djurskydd, utställningar och djurs varierande funktioner i samhällslivet.

Behörigheter och urval

Behörighet

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)