Hydrologi och hydrogeologi
Kort om kursen
Kursen belyser vattnets roll och betydelse av olika typer av vattenresurser i den hydrologiska cykeln och dess relevans för människan och ekosystemet. Fokus är på grundvatten och vattnets betydelse för miljön och samhället.
Om utbildningen
Kursens ger dig kunskaper om grundläggande hydrologi och hydrogeologi. Du lär dig tillämpa metoder och får göra enklare beräkningar.
Du utvecklar kunskap om
- vattenresurser
- relevant terminologi
- centrala teoretiska koncept inom hydrologi och hydrogeologi
- hydrologiska undersökningsmetoder
- hydrologiskt eller hydrogeologiska problem
I kursen ingår att utföra beräkningar och användning av relevanta metoder för att analysera och lösa hydrologiska, eller hydrogeologiska, problem.
Kursen ingår i kandidatprogrammet i geovetenskap men kan även sökas som fristående kurs.
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till kursen krävs minst 45 hp i huvudområdena Geovetenskap, Geografi, Miljövetenskap eller Marin vetenskap. Dessutom krävs godkända kunskaper i grundläggande geovetenskap, kursen GV1410 Geovetenskap: grundkurs, 30 hp eller motsvarande. Studerande med likvärdig utbildning kan efter prövning beredas tillträde till kursen.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Om du studerar geovetenskap hos oss finns goda karriärmöjligheter både i Sverige och utomlands. Du kan välja att arbeta inom näringsliv, som konsult, projektledare eller inom offentlig förvaltning.
Våra tidigare studenter arbetar till exempel med naturresurshantering, miljöfrågor och samhällsbyggnad. Goda möjligheter finns att rikta in karriären på ett specifikt intresseområde.
Så är det att plugga
Undervisningen
- föreläsningar
- laborationer
- fältarbete
- datorbaserade övningar
- grupparbete
- studentpresentationer
Undervisningsspråk: Engelska
Undervisningen bedrivs av engagerade lärare som forskar inom området. Utbildningen har en stark forsknings- och arbetsmarknadsanknytning, vilket du som student kommer att ha glädje av.
Lokaler
Institutionen för geovetenskapers lokaler finns i centrala Göteborg på Campus Medicinareberget. Vi finns i byggnaden Natrium, som invigdes 2023 och har toppmoderna labb och lärosalar. I Natrium samlas studenter och forskare inom de naturvetenskapliga områdena biologi, molekylärbiologi, kemi, marina vetenskaper, miljövetenskap, geovetenskaper och kulturvård.
Studier utomlands
Om du studerar geovetenskap vid Göteborgs universitet finns det goda chanser till utbytesstudier under din utbildning. Detta ses ofta som en god merit när man söker jobb, då många arbeten kräver internationell samverkan.
Vi har över 100 avtal inom Erasmus och andra utbytesprogram med universitet och högskolor runt om i världen, både inom och utom Europa.