Implementering och utvärdering
Kort om kursen
Studieobjektet i kursen är offentliga policyproblem och policyer, det vill säga samhälleliga problem och deras lösningar i form av politiskt beslutade handlingslinjer samt de åtgärder som vidtas för att genomföra handlingslinjerna. Kursen behandlar begrepp, teorier och metoder som rör implementering och utvärdering av policy, samt frågor om ansvarsutkrävande. Kursen tränar studenterna i att bedöma vad som kännetecknar olika typer av god utvärdering.
Om utbildningen
I kursens första moment problematiseras begreppen policyproblem och policy utifrån olika teoretiska och epistemologiska perspektiv. I denna del av kursen ingår även att förstå naturen och logiken hos en policy som är föremål för implementeringsanalys, respektive utvärdering. En tematik är ”vad funkar?” och hur man tar reda på det på ett evidensbaserat sätt.
I kursens andra del behandlas teorier om implementering som beskriver och förklarar hur policys genomförs och omsätts i praktisk handling samt därtill hörande metoder för att studera implementering. Sådana frågor uppmärksammas inom de flesta discipliner från folkhälsovetenskap, utbildningsvetenskap och socialt arbete till ekonomi och offentlig förvaltning. I kursen ges en översikt och jämförelse av hur frågor om implementering behandlas och studeras inom olika ämnesfält.
Utvärdering som kunskapsområde är i grunden tillämpningsorienterat och kursens tredje del har huvudsakligen en "hur gör man"-inriktning. Här behandlas centrala begrepp och olika ansatser som förekommer i praktiskt utvärderingsarbete, men också den internationella akademiska diskurs som utgör utvärderingspraktikens teoretiska överbyggnad. Denna diskurs beskriver och föreskriver vad som utgör god utvärderingskvalitét, vilket aktualiseras i varje utvärderingsprocess, inklusive frågor om utvärderingsetik.
Behörigheter och urval
Behörighet
För tillträde till kursen krävs kandidatexamen omfattande 180 högskolepoäng inom det samhällsvetenskapliga utbildningsområdet eller motsvarande svensk eller utländsk examen samt språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Den offentliga förvaltningen är Sveriges största arbetsplats med en stor efterfrågan på kvalificerad arbetskraft. Många offentliga arbetsgivare förväntar sig att deras medarbetare förstår de speciella villkor och regler under vilka förvaltningen arbetar.
Kursen passar därför bra för dig som tänker jobba inom det offentliga och vill förstärka dina utbildningsmeriter med förvaltningskunskap. Många av Förvaltningshögskolans studenter är samhällsintresserade och engagerade i politik och föreningsliv. En fördjupning om hur den svenska demokratin fungerar och hur förvaltningen organiseras och styrs är för dessa mycket nyttiga kunskaper.
Kursen ingår i masterprogrammet i offentlig förvaltning, och om ditt intresse väcks för ämnet under kursens gång är du välkommen att söka in till detta program.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och muntliga presentationer.
Lokaler
Kursen genomförs i anslutning till Förvaltningshögskolans lokaler på Sprängkullsgatan i Haga i centrala Göteborg. Campus Haga rymmer förutom undervisningslokaler även grupprum som studenterna kan boka och ett stort antal studieplatser som studenter kan nyttja såväl vardag som helg. I samma område ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket där det går att låna kurslitteratur. I gemytliga Haga finns gott om caféer och ett levande studentliv. Hållplatser för spårvagn och buss finns i nära anslutning.