Länkstig

Klimatdatatillämpningar

Kurs
GVN345
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-11410
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 juli 2024.

Kort om kursen

Kursen ger dig kunskaper om kvantitativa modeller för att beskriva samband mellan klimat och väderkänsliga aspekter av samhället och miljön.

Om utbildningen

Klimatdatatillämpningar är konceptbaserade, semi-empiriska modeller som kopplar samman väderförhållanden till särskilda händelser som påverkar samhället eller miljön. Dessa modeller är grunden för att omvandla klimatkunskap till tillämpning för operativ planering eller riskberäkningar. Kursen ger kunskap om hur sådana modeller skapas, med hjälp av verkliga exempel som täcker exempelvis hydrologi, luftkvalitet eller jordbruk.

I kursen lär du dig bland annat:

  • semi-empiriska modeller.
  • tidstegs modeller (simuleringar)
  • empiriska statistiska modeller, parametriska modeller.
  • alternativ för tolkning och presentation av resultat
  • klimatmodellprognoser, scenarier, bias-korrigering, procentilbaserade tröskeltolkningar
  • implementera enkla klimatdata-applikationer i en programmeringsmiljö.

Kursen ingår i kandidatprogrammet i geovetenskap men kan även sökas som fristående kurs. 

Läs mer om kandidatprogrammet i geovetenskap.

Behörigheter och urval

Behörighet

För tillträde till kursen krävs förmåga att utföra dataanalys motsvarande kursen GV2500 Dataanalys för geovetare, 7,5 hp, eller GVN330 Klimatdataanalys, 7,5 hp.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.

Efter studierna

Om du studerar geovetenskap hos oss finns goda karriärmöjligheter både i Sverige och utomlands. Du kan välja att arbeta inom näringsliv, som konsult, projektledare eller inom offentlig förvaltning.

Våra tidigare studenter arbetar till exempel med naturresurshantering, klimatomställning, miljöfrågor och samhällsbyggnad. Goda möjligheter finns i arbetslivet att rikta in sig på specifikt intresseområde. 

Läs mer om efter studierna

Så är det att plugga

Undervisningen

  • föreläsningar
  • obligatoriska gruppövningar (huvudsakligen datorbaserade) med korta rapporter
  • ett större grupparbete med skriftlig rapport och student seminarium.

Undervisningsspråk: engelska

Undervisningen bedrivs av engagerade lärare som forskar inom området. Utbildningen har en stark forsknings- och arbetsmarknadsanknytning, vilket du som student kommer att ha glädje av.

Lokaler

Institutionen för geovetenskapers lokaler finns i centrala Göteborg på Campus Medicinareberget. Vi finns i byggnaden Natrium, som invigdes 2023 och har toppmoderna labb och lärosalar. I Natrium samlas studenter och forskare inom de naturvetenskapliga områdena biologi, molekylärbiologi, kemi, marina vetenskaper, miljövetenskap, geovetenskaper och kulturvård.

Läs mer om lokaler

Studier utomlands

Om du studerar geovetenskap vid Göteborgs universitet finns det goda chanser till utbytesstudier under din utbildning. Detta ses ofta som en god merit när man söker jobb, då många arbeten kräver internationell samverkan.

Vi har över 100 avtal inom Erasmus och andra utbytesprogram med universitet och högskolor runt om i världen, både inom och utom Europa.