Klimatförändringar ur ett geografiskt perspektiv
Kort om kursen
Vill du lära dig hur människan påverkas av klimatförändringar? Då är det det här en kurs för dig.
Vilka regioner är mest känsliga och hur kan vi anpassa oss till ett varmare klimat? I kursen ingår en exkursion till Medelhavsregionen där teoretiska kunskaper kompletteras med observationer i fält.
Om utbildningen
Isen på Grönland smälter, Australien drabbas av torka och svåra bränder härjar i Medelhavsregionen. Vilka effekter kommer dessa händelser att ha på människan och samhället? Kursen ger dig praktisk erfarenhet av de verktyg som används för att göra en övergripande analys av hur en region påverkas av ett förändrat klimat.
Kursen består av fyra delkurser:
1. Teori
Delkursen behandlar hur klimat och miljöförändringar påverkar människan och miljön i olika regioner från Arktis till tropikerna. Du lär dig om det storskaliga klimatmönstret och förändringar i de olika klimatzonerna samt känsligheten för och anpassningsförmågan till en varmare värld.
Kursen behandlar dessutom specifika frågeställningar, till exempel vattenresurser, ökenspridning, försurning av haven, migration, föroreningar, urbanisering samt effekter på samhället.
2. Exkursion
Du bygger ut dina teoretiska kunskaper genom observationer i fält och besök av signifikanta aktörer i ämnet. Du tillämpar teoretiska kunskaper på en region och presenterar olika frågeställningar relaterade till kursens innehåll.
Medelhavsregionen är i hög grad drabbad av miljö- och klimatförändringar.Exkursionen innebär merkostnad för dig som student. Är du programstudent kan söka ett stipendium från de Adlerbertska stiftelserna.
Läs mer om Adlerbertska stipendier.
3. Dataanalys
Handledda datorövningar och analyser med hjälp av bland annat Excel och Geografiska Informationssystem (GIS).
4. Projektarbete
Projektarbete i grupp genom dataanalys och GIS. Projektarbetet presenteras muntligt och i skriftligt.
Kursen ingår i kandidatprogrammet i geografi men kan även sökas som fristående kurs.
Behörigheter och urval
Behörighet
60 hp antingen i geovetenskap, geografi, miljövetenskap, biologi eller motsvarande. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Efter studierna
Geografer arbetar ofta med samhällsplanering, miljövård eller bredare frågor kopplat till hållbar utveckling, i Sverige eller internationellt. Som geograf kan du till exempel arbeta med planering av ny kollektivtrafik, vägar, vattenförsörjning eller stadsplanering inför klimatförändringar. Geografer finns både inom näringslivet, offentliga verksamheter och internationella organisationer.
Vanliga yrkesroller bland våra tidigare studenter är miljökonsulter, samordnare, stadsplanerare och GIS-konsulter.
Så är det att plugga
Undervisningen
- exkursion
- föreläsningar
- seminarier
- datorövningar
- projektarbete i grupp
Undervisningsspråk: engelska.
Undervisningen bedrivs av engagerade lärare som forskar inom området. Utbildningen har en stark forsknings- och arbetsmarknadsanknytning, vilket du som student kommer att ha glädje av.
Lokaler
Du läser kursen i våra lokaler på Geovetarcentrum, Guldhedsgatan 5.
Studier utomlands
Om du läser geografi vid Göteborgs universitet finns det goda chanser till utbytesstudier under din utbildning. Detta ses ofta som en god merit när man söker jobb, då många arbeten kräver internationell samverkan. Vi har över 100 avtal inom Erasmus och andra utbytesprogram med universitet och högskolor runt om i världen, både inom och utom Europa.