Kriminologiska perspektiv i socialt arbete
Kort om kursen
Kursen vänder sig till yrkesverksamma i socialt arbete, med intresse för fördjupning i frågor som berör kriminalitet.
Under kursen behandlas teorier, perspektiv och begrepp som ger fördjupad förståelse för handlingar och fenomen som definieras, bemöts och hanteras som lagöverträdelser.
Om utbildningen
Centrala teman i kursen är kritiska perspektiv på samtida brottsbekämpning, social mobilisering, vägen ut från brott, och aktuella och alternativa praktiker inom kriminalvård, med extra fokus på ungas omständigheter och villkor. Frågor som berör makt, formell och informell kontroll, och implikationer för både det samtida och framtida sociala arbetet genomsyrar kursens övergripande innehåll. Särskild vikt läggs vid att fördjupa studenternas förmåga till självständigt, kritiskt, etiskt och vetenskapligt grundade ställningstaganden i professionellt socialt arbete.
Undervisningen består av föreläsningar, praktiska övningar, diskussioner och workshops. Examinationen består av ett skriftligt och muntligt arbete som behandlar ett valt case, som granskas och diskuteras vid ett seminarietillfälle.
Behörigheter och urval
Behörighet
För att vara behörig till kursen krävs socionomexamen omfattande 210 högskolepoäng, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 högskolepoäng, eller kandidatexamen i näraliggande område.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp
Efter studierna
Efter avslutad kurs har studenten en specialiserad kompetens att bemöta och förstå frågor som relaterar till kriminalitet inom ramen för socialt arbete.
Kursen är en del av Masterprogrammet i socialt arbete som både är forskningsförberedande samt yrkesspecialiserande.
Så är det att plugga
Undervisningen
Kursen genomförs i institutionen för socialt arbetes lokaler på Göteborgs Universitet, Haga. Undervisningen sker i olika former, både i helgrupp, mindre grupper, samt individuellt.
Undervisningsspråk: Svenska.