Kriminologiska perspektiv i socialt arbete
Criminological Perspectives in Social Work
Om kursplanen
Betygsskala
Kursens moduler
Inplacering
Kursen är en fördjupningskurs på avancerad nivå och ingår i masterprogrammet i socialt arbete (S2MSA). Kursen ges även som fristående kurs.
Behörighetskrav
För att vara behörig till kursen krävs socionomexamen omfattande 210 högskolepoäng, alternativt kandidatexamen i socialt arbete omfattande 180 högskolepoäng, eller kandidatexamen i näraliggande område.
Innehåll
I kursen behandlas teorier, perspektiv, begrepp som ger fördjupad förståelse för handlingar och fenomen (på grupp-, individ- och samhällsnivå) som definieras, bemöts och hanteras som lagöverträdelser. Centrala teman är kritiska perspektiv på samtida brottsbekämpning, social mobilisering, vägen ut från brott, och aktuella och alternativa praktiker inom kriminalvård, med extra fokus på ungas omständigheter och villkor. Frågor som berör makt, formell och informell kontroll, och implikationer för både det samtida och framtida sociala arbetet genomsyrar kursens övergripande innehåll. Särskild vikt läggs vid att fördjupa studenternas förmåga till självständigt, kritiskt, etiskt och vetenskapligt grundade ställningstaganden i professionellt socialt arbete.
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- på en fördjupad nivå redogöra för och diskutera kriminologiska teorier och centrala perspektiv i relation till lagöverträdares livsvillkor.
- beskriva och diskutera den svenska kriminalpolitiska utvecklingen och dess inverkan på det sociala arbetet med lagöverträdare
Färdigheter och förmåga
- Identifiera aktuell forskning som har relevans för kriminologiska perspektiv inom området socialt arbete
- utifrån relevanta teorier och perspektiv självständigt granska och analysera brottspreventiva interventioner och mobiliserande praktiker riktade till individer och grupper som har koppling till kriminella miljöer
- kritiskt diskutera formella och informella former av brottsbekämpning samt implikationer för olika grupper av lagöverträdare och deras närstående
- självständigt applicera kriminologiska perspektiv inom socialt arbete för utveckling av metoder, förståelser och bemötande av handlingar och fenomen som definieras som lagöverträdelser
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- självständigt identifiera och ta ställning till egna samt andra professionella aktörers uppfattningar av lagöverträdare utifrån samhälleliga normer, värderingar, etiska implikationer och kriminalpolitiska förhållningssätt.
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Föreläsningar med inslag av praktiska övningar, diskussioner och workshops. Kamratgranskning av examinationsuppgift.
Undervisningsspråk: svenska
Examinationsformer
Kursen examineras genom ett individuellt skriftligt arbete som behandlar ett valt case, ett seminarium där det individuella arbetet granskas och diskuteras, samt en kamratgranskning där en annan student skriftligt och muntligt kommenterar arbetet.
Om en student som har underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byta examinator inför nästa examinationstillfälle ska en sådan begäran bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (6 kap. 22 § HF).
Om en student har fått besked om pedagogiskt stöd från Göteborgs universitet med rekommendation om anpassad examination och/eller anpassad examinationsform kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens lärandemål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att bevilja studenten anpassad examination och/eller anpassad examinationsform.
Om en kurs har avvecklats eller genomgått en större förändring ska studenten erbjudas minst två examinationstillfällen, utöver ordinarie examinationstillfälle. Dessa tillfällen fördelas under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen avvecklats/förändrats. Vad gäller praktik och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller motsvarande, men med begränsning till endast ett ytterligare examinationstillfälle.
Om en student har fått besked om att denne uppfyller kraven för att vara student vid Riksidrottsuniversitetet (RIU-student) har examinator rätt att besluta om anpassning vid examination, om detta görs i enlighet med Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet.
Betyg
På kursen som helhet ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). Det individuella skriftliga arbetet och seminariet betygsätts med VG, G och U genom en sammanvägd bedömning. Kamratgranskningen av en annan students skriftliga och muntliga arbete betygssätts med G och U. Om en examinationsuppgift får betyget U, men bedöms ligga nära gränsen för betyget G, kan komplettering medges.
För godkänt betyg (G) på kursen krävs detta betyg på samtliga examinationsuppgifter. För betyget Väl godkänd (VG) på kursen fordras betyget VG på den sammanvägda bedömningen av den skriftliga examinationsuppgiften och seminariet, samt betyget G på kamratgranskningen.
Kursvärdering
Kursen utvärderas skriftligt i ett särskilt utvärderingsprotokoll vid kursens slut. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.