"Marknaden skriker efter nationalekonomers breda kunskaper"
Lina Book läste nationalekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, och efter att ha tagit ut sin masterexamen arbetar hon nu som hälsoekonom på läkemedelsföretaget Pfizer. "En varm rekommendation är att skriva din uppsats inom ett område du är intresserad av att arbeta med", säger hon.
Vad gör du på ditt jobb?
– Som hälsoekonom försöker man räkna ut ett ekonomiskt värde på hälsa och i mitt fall hälsa relaterat till läkemedelsanvändning. Detta innebär att jag är med under processen att ta fram nya läkemedel som ska förbättra patienternas hälsa i form av bättre livskvalitet och längre livslängd. I Sverige har vi ett sjukvårdssystem där staten till stor del subventionerar våra läkemedelskostnader, men för att ett läkemedel ska godkännas för subvention måste läkemedlet anses vara kostnadseffektivt. Det är mitt jobb att utreda om så är fallet.
– Vi kan ta ett läkemedel mot bröstcancer som exempel, mitt jobb är då att till en början utvärdera de kostnader som uppstår till följd av sjukdomen bröstcancer. Det kan vara allt från vårdkostnader, behandlingskostnader, biverkningskostnader och förlorad arbetstid/fritid med mera. Jag tittar sedan på vilken livskvalité och estimerad livslängd dessa patienter har i deras nuvarande tillstånd och jämför det men den livskvalité och livslängd patienterna skulle få om de fick den nya behandlingen. När jag beräknat dessa kostnader och hälsovinster så sätter jag dem i relation till varandra. Hur mycket dyrare är den nya behandlingen jämfört med den som används idag (baserat på samtliga kostnadsposter), och hur mycket extra hälsa vinner patienten i form av livskvalitet och livstid? Om denna extra kostnad är rimlig i relation till hälsovinsterna anses läkemedlet vara kostnadseffektivt och får lov att ingå i subventionssystemet.
Hur hamnade du där?
– Jag stötte på hälsoekonomi för första gången när studerade min kandidat i nationalekonomi och valde att läsa en kurs i ämnet. Jag blev frälst direkt. Hälsoekonomi är ett område som verkligen känns meningsfullt att arbeta med då man varje dag bidrar till att öka människors hälsa och välmående. Jag skrev även min masteruppsats inom området, en kostnadseffektivitetsstudie för gratis TBE-vaccination. Efter min examen började jag arbeta på TLV, Tandvård- och läkemedelsförmånsverket, som bland annat utvärderar vilka läkemedel som ska få ingå i subventionssystemet. En väldigt bra första arbetsplats där man får lära sig otroligt mycket och utvecklas för varje dag.
I nationalekonomi får man praktisera matematiken på samhällsfrågor vilket helt plötsligt skapar mening i dina beräkningar
Hur har din utbildning i nationalekonomi hjälpt dig i din karriär?
– Min utbildning har hjälpt mig jättemycket! Som hälsoekonom använder man mycket nationalekonomiska teorier och modelleringar och du behöver ha tillgång till det breda samhällsperspektiv som man får när man studerar nationalekonomi. Jag har haft stor nytta av kurser inom statistik, ekonometri, mikro/makroekonomi, beteendeekonomi offentlig ekonomi, och såklart, hälsoekonomi. Men mest nytta har jag i slutändan haft av min masteruppsats där jag fick möjlighet att praktisera mina kunskaper med handledning av en av våra bästa hälsoekonomer, Kristian Bolin. Så en varm rekommendation, skriv din uppsats inom det område du är intresserad av att arbeta med!
Vad var det som gjorde att du valde nationalekonomi?
– Jag har alltid varit intresserad av matematik men har blivit ganska uttråkad av den meningslöshet man ibland kan uppleva inom matematiken. I nationalekonomi får man praktisera matematiken på samhällsfrågor vilket helt plötsligt skapar mening i dina beräkningar och detta intresserade mig verkligen. Nationalekonomi är ett brett ämne där du kan arbeta med otroligt många olika saker och du lär dig att förstå ekonomi på världsnivå, landsnivå och individnivå.
Vad var bäst med att läsa nationalekonomi på Handels?
– Handels har väldigt kunniga lärare som bidrar till att göra utbildningen meningsfull och intressant. Jag vill ge en extra eloge till Handels när det kommer till just hälsoekonomi där de har riktigt bra resurser, som dessutom utvecklas ännu mer. Och vem vill inte plugga på Sveriges framsida?
Jag vill slå hål på myten om att det är svårt att få jobb som nationalekonom
Vilka råd vill du ge nuvarande och framtida studenter i nationalekonomi?
– Jag vet att det låter väldigt kliché men mitt främsta råd är att följa ditt hjärta! Jag älskar mitt jobb och blir glad varje dag jag går till jobbet, något som tyvärr är få förunnat. Men jag känner så just för att jag valde ett ämne jag verkligen brinner för, så min rekommendation är att plugga det du tycker är roligt. Och gråt inte floder om du kuggar en massa tentor, det kommer lösa sig ändå och du lär dig bara ännu mer när du får möjlighet att skriva tentan igen. Din framtida arbetsgivare bryr sig inte det minsta.
Och sist men inte minst vill jag slå hål på myten om att det är svårt att få jobb som nationalekonom. Marknaden skriker efter nationalekonomer då vi har en så bred kunskap och behövs i näst intill alla branscher. Och vill du bli hälsoekonom? Ja då har du väldigt ljusa framtidsutsiker eftersom Sverige idag har en stor brist på just hälsoekonomer. Det är fritt fram att kontakta mig på Linkedin om ni har ytterligare frågor och funderingar kring era framtida val!