Mastersprogram i statsvetenskap: Politik och psykologi om hållbar utveckling
Kort om programmet
Det här är en tvåårig engelskspråkig utbildning som förbereder en ny generation yrkesverksamma för en karriär inom det expansiva området miljöstyrning. Programmet kombinerar den centrala forskningen om hållbar användning av naturresurser från två akademiska discipliner: statsvetenskap och psykologi. I utbildningen ingår en gedigen fördjupning i vetenskaplig metod, och sammantaget kommer du att vara väl förberedd för ett framtida yrkesliv inom politik, offentlig förvaltning, privat sektor eller civilsamhället.
Om utbildningen
Det finns både psykologiska och politiska hinder för att skapa en hållbar framtid. Men det finns också många möjligheter. Under utbildningen utforskar vi dessa möjligheter genom att kombinera psykologiska teorier om människors miljöattityder och övertygelser, med klassiska statsvetenskapliga fokusområden som miljöpolitik och institutioner samt miljöpolitiska styrmedel.
Vi diskuterar högst aktuella problemområden som exempelvis vattenhantering, havsmiljöfrågor, markanvändning, biologisk mångfald och olika luftburna problem, inklusive klimatförändringar, med betoning på möjliga lösningar.
Programmet innehåller flera metodkurser som ger dig färdigheter som är mycket efterfrågade på dagens arbetsmarknad. De ger också värdefull kompetens som behövs om du är intresserad av att fortsätta din utbildning på forskarnivå.
Programmets innehåll och upplägg
På universitetets studentportal kan du läsa mer om vilka kurser som ingår i programmet och vad de handlar om: Studentportalen.
Behörigheter och urval
Behörighet
Behörig att antas till programmet är den som har:
En kandidatexamen (180 hp) i statsvetenskap, psykologi, offentlig förvaltning, nationalekonomi, företagsekonomi, humanekologi, kulturgeografi, globala studier, internationella relationer, samhällsvetenskapliga miljö- och utvecklingsstudier, eller motsvarande. Lägst betyget godkänt i engelska B/6 eller motsvarande.
Övriga förkunskapskrav finns dokumenterade i respektive kursplan.
Instruktioner för ansökan
För information om behörighetskraven och urvalskriterierna för programmet, följ länken nedan. Observera att din ansökan ska innehålla ett Statement of intent och skriftlig uppgift som du har slutfört individuellt inom ramen för din tidigare utbildning. För information om hur detta dokument ska utformas, se länken.
Mer information om instruktioner för ansökan
Urval
Urvalet baseras på uppladdat Statement of intent och din skriftliga uppgift. Vänligen använd avsedd mall. Båda dokumenten skall laddas upp på www.antagning.se senast 3 februari (om sista ansökningsdag är i januari) och 2 maj (om sista ansökningsdag är i april).
Efter studierna
Studierna leder till en politices masterexamen. Som statsvetare med fokus på miljöområdet är du redo för en yrkeskarriär där avancerad analys av hållbarhetsfrågor och processer blir en central del, som exempelvis politisk rådgivare, offentlig tjänsteman, projektledare eller analytiker. Du kommer också att vara kvalificerad att söka till forskarutbildningen i statsvetenskap.
Våra studenter får jobb
År 2023 genomförde Statsvetenskapliga institutionen en alumnundersökning för att ta reda på vad studenterna gör efter examen. Resultaten visar att 95 procent hade fått jobb, trainee- eller volontärtjänst, startat eget eller fortsatt att studera. Av de som arbetar var så många som 64 procent tillsvidareanställda.
Så är det att plugga
Undervisningen
Utbildningen kräver läsning och diskussion av vetenskaplig litteratur, analys, självständigt skrivande samt muntlig presentation och diskussion kring egna och andras arbeten. På programmet läggs särskild vikt vid problemformulering och problemlösning, förmåga till metodval och tillämpning, kritisk bedömning, samt förmågan att producera högkvalitativa texter och rapporter i enlighet med akademiska principer.
Du erbjuds olika karriäraktiviteter
Under utbildningen ordnar vi flera olika slags aktiviteter som du har nytta av under dina studier och när det är dags att söka jobb. Ta chansen att få hjälp med studieteknik och akademiskt skrivande, få tips om hur du skriver ett bra CV, lyssna på alumnföreläsningar med mera.
Lokaler
Statsvetenskapliga institutionen ligger i Campus Haga i centrala Göteborg. Från Centralstationen kan du ta en spårvagn, hyra en cykel eller promenera till campus. Lokalerna är ljusa och luftiga. Det finns gott om grupprum, datorarbetsplatser och läsplatser där du kan plugga i lugn och ro, och det finns trådlöst nätverk i hela huset. Lunch kan du köpa i Café Haga som ligger på campus men det finns också pentryn att använda för medhavd mat. Tvärs över gatan ligger Samhällsvetenskapliga biblioteket med böcker och tidskrifter inom ämnet.
Haga är en av Göteborgs äldsta stadsdelar och en av de mysigaste. Här finns gott om trevliga lunchställen, caféer, butiker och de för Göteborg så typiska landshövdingehusen.