
- Varför sökte du kandidatprogrammet i marin vetenskap?
- Vad vill du jobba med efter examen?
- Var är lätt och svårt på programmet?
- Hur är det att studera marina vetenskaper?
- Vad är det som är speciellt med marina vetenskaper?
- Har du några tips till den som funderar på att söka?
- Vad är det roligaste med programmet?
- Läs mer och ansök till programmet!
Möt Aletha Mattsson – kandidatstudent i marin vetenskap
Hon brinner för havet och vill göra skillnad, men för det krävs kunskap. Därför sökte sig Aletha till kandidatprogrammet i marina vetenskaper på Göteborgs universitet. Roligast är återkommande studierna ute i fält – i och på havet. Tipset för blivande studenter: Glöm inte matte och fysik!
Varför sökte du kandidatprogrammet i marin vetenskap?
– Jag har alltid varit intresserad av biologi och brinner verkligen för havet och jag bestämde mig tidigt för att jag ville blir marinbiolog. Jag vill göra skillnad för havet, jag vill se en förändring, att folk inser att det finns stora problem som vi måste göra något åt. Till exempel plast i haven, övergödning, att temperaturen ökar, en destruktiv fiskeindustri som fiskar ut våra hav. Men för att göra någon skillnad så behöver jag kunna saker, jag behöver förstå hur olika delar i havet påverkar varandra.

Vad vill du jobba med efter examen?
– Jag vill jobba med förvaltning på något sätt, att aktivt ta hand om någon havsmiljö. Jag vet inte riktigt hur, om det blir på länsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten, eller kanske i något projekt, som till exempel det som pågår här – att restaurera ögonkoraller. Något som är hands on för att ta hand om miljön. Det vill jag arbeta med.
Var är lätt och svårt på programmet?
– Det jag tyckte var svårast var oceanografin. Det är fysik och det är det som tagit längst tid att lära sig. Men vi har haft bra föreläsare och tagit hjälp av varandra så det har gått bra. Annars har det mesta kommit ganska lätt. Kurserna är uppbyggda så att man börjar med grunderna och sedan bygger på hela tiden. Det som varit lättast är biologin eftersom det är det som jag tycker är mest intressant, särskilt ekologin.
Hur är det att studera marina vetenskaper?
– Jag tycker verkligen om det. Vi har ju varje år fått åka till universitetets forskningsstationer Kristineberg och Tjärnö för fältarbeten. Det har varit intensivt och jobbigt ibland, men också väldigt roligt. Det är ju lite som att åka på läger, men vi får också vara ute i havet. Redan första veckan var vi ute med forskningsfartyget Skagerak, vi är ute med vadarstövlar och plockar upp saker och det gör vi regelbundet. Det blir ju också en morot – om man sitter inne på en massa föreläsningar och det är lite tungt, så vet man att nästa vecka ska vi ut och applicera teorier vi lärt oss i praktiken.

Vad är det som är speciellt med marina vetenskaper?
– Det som särskiljer oss tror jag faktiskt är Tjärnö och Kristineberg som är så fina platser och där vi faktiskt kan göra så många grejer. Att få komma ut till forskningsstationerna är väldigt viktigt och bidrar till hela programmet. Det vi lär oss här sitter mycket bättre i hjärnan och är lättare att plocka fram än det som sägs på en föreläsning en måndagsmorgon.
Har du några tips till den som funderar på att söka?
– Om man fortfarande går på gymnasiet och funderar på att söka så är det viktigt att lägga fokus på biologin. Men glöm inte bort fysiken och matten. Man behöver matte fyra för att komma in, och man behöver verkligen de kunskaperna. Vi använder derivata och statistiken är superviktig inom all forskning. Det är viktigt att tänka på när man verkligen kan lära sig och när man har möjlighet att ställa många frågor. Plugga statistik!
Vad är det roligaste med programmet?
– Det är när vi får ta på oss vadarstövlar, även fast de läcker, gå ut i bukten och plocka upp sjöstjärnor, snäckor, sådana saker och sedan ta med sig det och kolla på det. Alla är så exalterade och man hittar massor med grejer som man inte sett innan. De minnena kommer jag att ha med mig väldigt länge.

Intervju: Mikael Andersson