- Vad gör du just nu?
- Hur gör du det?
- Hur fick du idén till det här kandidatarbetet?
- Varför sökte du kandidatprogrammet i marina vetenskaper?
- Vad tycker du om att studera i Göteborg?
- Vad är det bästa med utbildningen?
- Vad vill du ge för råd till någon som funderar på att läsa utbildningen?
- Vad vill du göra i framtiden?
- Mer information
Möt Ella – kandidatstudent i marina vetenskaper
En föreläsning om det marina kulturarvet väckte Ella Wallhagens intresse för skeppsvrak och arkeologiskt trä. I sitt examensarbete undersöker hon trä från regalskeppet Vasas systerskepp Äpplet.
Vad gör du just nu?
– Jag gör mitt kandidatarbete där jag undersöker biologisk nedbrytning av två skeppsvrak i Östersjön. Det ena är regalskeppet Vasas systerskepp Äpplet som förliste 1659 och ligger på 25 meters djup utanför Vaxholm. Det andra är skeppet Stockholm som sjönk 1710 och ligger på 6 meters djup utanför Karlskrona. I mitt arbete ska jag undersöka om nedbrytningen av träet från fartygen skiljer sig åt.
Hur gör du det?
– Med hjälp av ett rakblad gör jag väldigt tunna snitt i träet. Sedan färgar jag in snitten och studerar cellstrukturen i mikroskop. Då kan jag avgöra vad för typ av organismer som har angripit träet samt se hur långt den biologiska nedbrytningen har kommit. Nästa vecka ska jag undersöka vad som sitter fast på ytan av träet och artbestämma det.
Hur fick du idén till det här kandidatarbetet?
– Vi hade en föreläsning på en av våra kurser där vår lärare Charlotte Björdal berättade om det marina kulturarvet och arkeologiskt trä. Jag har alltid varit intresserad av marinbiologi och historia, så när det var dags att välja ämne frågade jag Charlotte om hon hade något arbete jag kunde göra. Då vände hon sig sitt kontaktnät med marinarkeologer och på den vägen fick hon tag i trä från de båda fartygen från museet Vrak i Stockholm.
Varför sökte du kandidatprogrammet i marina vetenskaper?
– Jag har alltid haft ett intresse för havet och älskar att snorkla och utforska världen under ytan. Efter gymnasiet ville jag söka en utbildning där jag fick utlopp för min passion. Det var faktiskt min mamma som tipsade mig om den här utbildningen. Jag läste om den och tyckte att den verkade bra. Och så tyckte jag att Göteborg verkade vara en trevlig stad att bo i.
Vad tycker du om att studera i Göteborg?
– Jag har bott här i tre år nu och trivs verkligen. Jag kommer från Linköping och tycker om att Göteborg är en större stad där det finns mycket att göra. Jag har älskat att plugga nära Botaniska trädgården med Änggårdsbergen alldeles bredvid. Jag har också varit med i studentföreningar, vilket har varit ett bra sätt att träffa studenter från andra utbildningar. Det kan jag varmt rekommendera.
Vad är det bästa med utbildningen?
– Det är absolut alla gånger vi har varit på forskningsstationerna Kristineberg och Tjärnö. Och när vi har haft undervisning ombord på forskningsfartyget Skagerak. Vi är ett trettiotal personer i vår klass och tack vare alla exkursioner har vi blivit ett sammansvetsat gäng som har väldigt roligt tillsammans.
Vad vill du ge för råd till någon som funderar på att läsa utbildningen?
– Att det är bra att känna till att det är en väldigt bred utbildning och att de ska vara öppna för olika ämnen och delar av programmet. När jag började var jag övertygad om att jag vill läsa marinbiologi, men under utbildningen har jag blivit intresserad av andra delar. Både marin geologi och det marina kulturarvet har jag tyckt varit mycket intressant.
– Jag tycker också att man ska ta chansen att göra ett Erasmus-utbyte. Jag var en termin på Stirling University i Skottland och läste kurser om akvakultur, glaciologi, och restaurering av marina miljöer. Det var fantastisk roligt och lärorikt!
Vad vill du göra i framtiden?
– Jag tänkte ta ledigt från studierna efter den här terminen och fundera på vilket inriktning jag ska ta. I sommar har jag sökt ett volontärarbete för en organisation som arbetar med att skydda havssköldpaddor i Grekland. I framtiden kan jag tänka mig att jobba med det marina kulturarvet eller restaurering av marina miljöer. Jag återvänder gärna till Skottland, där görs många spännande restaureringsprojekt och de har även ett flertal intressanta vrak som skulle kunna undersökas.
Intervju: Karl-Johan Nylén