
Möt Liam – kandidatstudent i marin vetenskap
Ett stort intresse för havet, ett sug efter mer kunskap och en vilja att plugga vidare lockade Liam Svärd Svensson till kandidatprogrammet för marina vetenskaper. Nu gör han sitt examensarbete, där han undersöker ögonkoraller och studerar dess förutsättningar för överlevnad.
Varför sökte du kandidatprogrammet i marin vetenskap?
– Jag har alltid varit intresserad av havet, men sökte egentligen in till läkarlinjen som första alternativ. Jag tror att de flesta som gått natur på gymnasiet någon gång har tänkt tanken att plugga till läkare. Men under sommaren insåg jag att jag inte vill bli läkare och som tur var kom jag inte in där i första omgången. Då hade jag marina vetenskaper som alternativ nummer två och det har jag inte ångrat.

Vad är det som lockar med havet?
– Havet är bara coolt. Det är intressant och det finns så mycket mer man kan lära sig. Det känns också som att jag kan göra skillnad, jag kan lägga till något till vår kunskap om havet. Och så har jag alltid tyckt att biologi är väldigt kul, oavsett om det handlar om korallrev eller plankton. Så det kändes ganska självklart egentligen att studera här.
Hur är det att studera marina vetenskaper?
– Jättekul. En väldigt bred utbildning. Det är ju inte en utbildning i marin biologi, utan i marina vetenskaper. Så vi har läst biologi, kemi, marin geologi och oceanografi. Det är en tvärvetenskaplig utbildning och jag är verkligen glad över att jag fått den här bredden av kunskap.
Vad är det roligaste på utbildningen?
– De fältarbeten vi gjort, både på Tjärnö och Kristineberg, har varit väldigt roliga. Vi har också varit ute med universitetets stora båt, Skagerak. En annan sak är närheten till framgångsrika forskare. Det är mycket värt att ha de som föreläsare och kunna får prata och diskutera med dem. Och bredden i utbildningen. Ena veckan studerar vi hårdbottnar och mjukbottnar, nästa handlar det om lagstiftning i Sverige och EU. Och så ingår det många praktiska kunskaper som är viktiga att kunna, som vetenskaplig programmering, om statistik och databaser.

Vad gör du just nu?
– Jag gör mitt examensarbete och undersöker vilken föda som fungerat bäst för ögonkoraller som används i forskningen på Tjärnö marina laboratorium. Det gör jag genom att undersöka vävnad från korallerna i histologilabbet. Korallerna skärs ner i tunna skivor som sedan studeras i mikroskop. Ett resultat kan vara att vi kommer fram till att en viss föda är bra för korallerna, vilket gör att de kan användas i fleråriga forskningsprojekt. Nu måste forskarna hämta nya koraller varje år.
Har du några tips till de som funderar att söka?
– Något av det första de sa när vi började var att vi inte kommer att få klappa delfiner. Det tycker jag var rätt så talande, vi är liksom inte här för att åka på en resa och ha mysigt. Det är en utbildning med ganska mycket plugg och ganska mycket grovgöra. Men eftersom det är en så specifik utbildning så hamnar man ju med många likasinnade människor. Det är ju inte så att jag haft någon annan i mitt liv som är så intresserad av havet, som de jag träffat här. Den typen av gemenskap hittar man inte riktigt någon annanstans.

Intervju: Mikael Andersson