
Möt Vincent – barndietist på Drottning Silvias barnsjukhus
Vad händer efter examen? Vad kan du jobba med och hur fixar du första jobbet? Vi ställde några frågor till Vincent Prohaska Nordström, tidigare student vid dietistprogrammet, som nu jobbar som barndietist vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.
Hej Vincent Prohaska Nordström! Du har studerat dietistprogrammet vid Göteborgs universitet. Varför valde du att studera till dietist?
– Jag sökte dietistprogrammet eftersom jag alltid varit intresserad av kost och hälsa. Jag jobbade tidigare som personlig tränare och kände att jag ville bredda min kunskap för att hjälpa andra att må så bra som möjligt med hjälp av förbättrad nutrition.
Vad jobbar du med idag?
– Jag jobbar som barndietist inom slutenvården på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Där arbetar jag framförallt med cancervård och medicin.
Vad har du för arbetsuppgifter?
– Mitt jobb är att träffa familjer med sjuka barn som läggs in på sjukhuset. Barnen jag träffar är oftast så sjuka så att de varken kan äta eller dricka själva och behöver därför hjälp med att få i sig näring och vätska på andra sätt. Jag planerar deras kost, ger tips och råd om tillvägagångssätt kring matning och hanterar eventuella toleransbesvär som kan uppstå.
Vad är det bästa/mest utmanande med ditt jobb?
– Det bästa är alla fantastiska människor jag träffar! Att känna att jag gör skillnad för mina patienter och att jag får vara med dem på deras resa mot ett tillfriskande. Att jobba som dietist känns meningsfullt och skänker mig stor glädje.
– En utmaning är att jag ibland får prestationsångest, eftersom jag alltid vill ge bästa möjliga vård. Därför är det viktigt att vara påläst kring den senaste forskningen så att man kan hjälpa patienten på bästa sätt.
Hur förberedde utbildningen dig för arbetslivet?
– Enormt mycket! Dietistprogrammet har stort fokus på att ge dig praktiska erfarenheter för att förbereda dig inför de utmaningar som du kommer ställas inför som dietist. Under utbildningen gick vi genom många patientfall och hade mycket praktik. Sista terminen hade vi 8-veckors praktik som gav mig många nya erfarenheter och insikter kring hur det är att jobba som dietist inom hälso-sjukvården.
Hur upplevde du tiden som student i Göteborg?
– Klockren! Jag älskar verkligen Göteborg och människorna som bor i denna stad. Att plugga i Göteborg är något jag skulle rekommendera alla att göra.
Hur såg din väg från examen till ditt nuvarande jobb ut?
– Jag hade min praktik på Drottning Silvias barnsjukhus och fick jobb direkt efter examen via ett vikariat, som senare blev en tillsvidareanställning.
Vilka karriärmöjligheter har du som dietist?
– Det finns inga begränsningar skulle jag säga. Att läsa till dietist öppnar upp dörrar till att få jobba med allt som rör nutrition. Du kan jobba inom friskvård, hälso-sjukvård eller välja att plugga vidare och börja forska om du vill det!
Hur fixar man första jobbet efter examen? Några tips?
– Visa framfötterna! Visa att du brinner för det du gör. Sök alla möjliga jobb, framförallt vikariat. Nästan alla jag känner har först fått börja som vikarie eller sommarpraktikant. På så sätt skaffar du dig erfarenhet och kontakter som öppnar upp för framtida jobbmöjligheter.
Vad önskar du att någon hade sagt till dig som ny student?
– Att ta det lugnt. Ibland känns det övermäktigt med allt plugg. Mitt tips är att ta en sak i sänder och fokusera på det du kan påverka, ingen idé att oroa sig för framtiden. Det löser sig alltid för den som vill något tillräckligt mycket! Lycka till!
Text: Nina Raun
Bakgrund
Namn: Vincent Prohaska Nordström
Ålder: 30 år
Studerat på GU: Dietistprogrammet
Jobbar som: Barndietist på Drottnings Silvias barnsjukhus, just nu tjänstledig för att ta sin magisterexamen vid Göteborgs universitet
Beskriv dig själv med tre ord: Energisk, pratglad och motiverad!