- Vad läser du och vilken sport håller du på med?
- När blev du intresserad av matematik?
- Hur är undervisningen och lärarna?
- Hur fungerar det att vara riksidrottsstudent?
- Hur kom du på att du kunde kombinera thaiboxning med matte och vad ser du för fördelar med det?
- Vad ser du för fördelar med att kombinera en elitsatsning i thaiboxning med studier?
- Hur ser dina framtidsplaner ut?
- Varför skulle du rekommendera andra att läsa matematik?
- Har du något drömjobb?
- Har du någon målsättning med thaiboxningen?
- Fakta
Nicholas drömmer om att doktorera i matematik och att bli bäst i världen på thaiboxning
Som riksidrottsstudent kombinerar Nicholas studier på Matematikprogrammet med en elitidrottskarriär i thaiboxning. Hans framgångar i thaiboxning tog fart på allvar när han började studera på universitetet - då tog han sitt första SM-guld. Genom studierna har Nicholas hittat ett bättre fokus i thaiboxningen, samtidigt som han tryggar sin framtid.
Vad läser du och vilken sport håller du på med?
- Jag läser kandidatprogrammet i matematik på tredje året där jag har valt statistikinriktningen. Jag är riksidrottsstudent också, så jag tävlar i elitidrott vid sidan i något som heter thaiboxning.
När blev du intresserad av matematik?
- Jag har alltid varit ganska analytisk, jag gillar att bryta ner saker i komponenter och försöka förstå själva principerna för saker. Jag valde naturvetenskap på gymnasiet, så jag hade det intresset redan då. Jag insåg inte riktigt hur mycket jag gillade det logiska tänket och det analytiska förrän jag började satsa på kampsporten. Där märkte jag att jag alltid ville skriva ner vad jag hade gjort på träningen och analysera vad som hade hänt för att se hur jag kan bli bättre till nästa gång. Jag byggde upp mycket strategier och insåg att ju smartare jag blev, desto bättre kunde jag vara på det. Jag började också att läsa och spela mycket schack för att försöka utmana mig själv intellektuellt.
Det var nog då jag insåg att jag ville plugga, för jag försökte hela tiden lära mig nya saker för att bli bättre på att analysera och se samband. Då var matte det naturliga svaret på det.
Hur är undervisningen och lärarna?
- Den är grym. Lärarna är väldigt hjälpsamma och kunniga. Jag började på matteprogrammet under Corona-året, så vi hade distansundervisning det första året. För mig funkade distansundervisningen bra, jag sparade mycket tid på det. Jag gillar verkligen hur kurserna är upplagda. Lärarna är väldigt pedagogiska och går alltid igenom saker i en bra ordning så att man förstår vad som ligger bakom det man jobbar med. Jag upplever att jag har lärt mig väldigt mycket under den tiden jag har läst på programmet.
Hur fungerar det att vara riksidrottsstudent?
- Det som är med riksidrottsstudenter är att vi får specialhjälp av universitetet. Om det är så att jag är borta på en tävling, så hjälper skolan mig så att jag kan hänga med i studierna ändå. Förra året när jag var borta på landslagstävlingar och hade matcher, då fick jag tillgång till distansresurserna som de hade under Corona. En gång missade jag en dugga när det var SM, då fick jag göra om den vid ett senare tillfälle. Jag har absolut haft hjälp av det.
Hur kom du på att du kunde kombinera thaiboxning med matte och vad ser du för fördelar med det?
- Jag tog ett beslut sista året jag pluggade på gymnasiet om att jag skulle satsa på kampsporten en tid framöver. Så jag sköt på studierna några år, för jag ville se hur långt jag kunde gå i kampsporten. Jag tränade för fullt och höll PT-pass, det var mitt liv under några år. Sedan kom jag till en punkt där jag stagnerade lite i min utveckling, jag var inte så sporrad av att bara träna. Jag kände att jag ville ha lite mer stimuli och då kändes plugget som en jättebra kombination med träningen. Jag började först plugga på kandidatprogrammet i fysik, men insåg att jag gillade mattekurserna mer. Jag sökte Matematikprogrammet året därpå, till hösten 2020.
Vad ser du för fördelar med att kombinera en elitsatsning i thaiboxning med studier?
- När jag väl började plugga och hittade fokus, det var då det började gå bättre för mig i kampsporten. Jag tog mitt första SM-guld under första året på universitetet. Kampsport är något man kan göra under yngre dagar. Därför har det varit viktigt för mig att planera för ett liv senare. Och jag tyckte inte att det var kul att bara träna och hålla på med kampsport, jag ville ha något mer i mitt liv. Det var absolut ett sätt att säkra framtiden och ett sätt att hitta fokus.
I bästa fall kanske man håller på till 40, men det är inte många som gör det. Då har du ju mer än hälften av ditt liv kvar. Det var därför jag tyckte det var bra att plugga också.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
- Jag vill fortsätta med en master i matematik här i Göteborg. Det är prio och så ska jag fortsätta tävla såklart.
Vad gäller min sport har jag satt en deadline, att när jag är 30, då slutar jag. Inte senare än så. Om det skulle vara så att thaiboxning kommer med som OS-gren, så är det OS när jag är 31. Då kanske jag hade gjort ett sista försök. Men efter det är jag färdig med det.
Varför skulle du rekommendera andra att läsa matematik?
- Om man gillar matte och att räkna, då är det ett perfekt program. Man har stor frihet, du kan välja mellan många olika inriktningar. Man har mycket jobb att välja på. De kunskaper du får när du har gått programmet kommer alltid att vara eftertraktade på arbetsmarknaden.
Har du något drömjobb?
- Jag har alltid sagt att jag skulle vilja doktorera sen. Det är nog en drömroll att få doktorera i något intressant område. Att kunna ta matematiken och forskningen framåt, det hade varit väldigt häftigt. Annars hade jag velat jobba med statistik, särskilt biostatistiken, det är något jag känner för. Det är viktigt för andra människors liv och kan påverka människors hälsa.
Har du någon målsättning med thaiboxningen?
- Ja, jag ska bli bäst i världen. Det har varit min målsättning sedan andra veckan jag tränade. Just nu är jag europeisk mästare, så tanken är att bara klättra upp i rankningen och bli bättre.
Fakta
Namn: Nicholas Bryant
Ålder: 25
Program: Tredje året på matematikprogrammet
Riksidrottsstudent inom: thaiboxning