Nutritionsbehandling vid bariatrisk kirurgi
Kort om kursen
Vill du fördjupa dina kunskaper kring nutritionsbehandling vid bariatrisk kirurgi? Den här kursen ger dig insikt i de verkningsmekanismer som medverkar till förändringar av kostintag och ätbeteende efter olika typer av bariatrisk kirurgi. Kursen lägger också ett stort fokus på nutritionsbehandling av olika nutritionsrelaterade komplikationer efter bariatrisk kirurgi.
Om utbildningen
Målgrupp
Kursen vänder sig i första hand till legitimerade dietister som vill bygga på sina kunskaper kring nutritionsbehandling vid bariatrisk kirurgi. Kursen kan också vara intressant för andra yrkeskategorier inom hälso- och sjukvård som möter patienter som genomgått bariatrisk kirurgi.
Innehåll
Kursen avhandlar arbete med hela nutritionsbehandlingsprocessen utifrån riktlinjer och patientperspektiv. Fokus ligger på förändring av nutritionsstatus efter bariatrisk kirurgi och behandling av nutritionsrelaterade komplikationer. Även långsiktiga behandlingsresultat avseende ko-morbiditet, hälsorelaterad livskvalitet och viktutveckling kommer att ges utrymme. Genom grupparbete med patientfall framarbetas en handbok för nutritionsbehandling av nutritionsrelaterad komplikationer efter bariatrisk kirurgi, vilket ger ett handfast verktyg att efter kursen använda i kliniken.
Behörigheter och urval
Behörighet
Godkända kurser inom dietistprogrammets termin 1 - 6, 180 hp, eller motsvarande vård- eller hälsoinriktad naturvetenskaplig utbildning 180 hp inklusive näringslära 7,5 hp.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Så är det att plugga
Undervisningen
Kursen är en distanskurs på 7.5 hp och ges på halvfart. Kursen har fem schemalagda dagar. Då kursen utöver den schemalagda tiden bygger på egenstudier förväntas du som student arbeta självständigt, med eget arbete och grupparbete, och avsätta tid motsvarande halvfartsstudier. Tänk på att du behöver ha tillgång till dator, bra internetuppkoppling och en webbkamera för att kunna genomföra kursen.